Русия остро на извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН за Иран и Израел: Парад на лицемерието!

Вясилий Небензя, постоянeн представител на Русия в ООН

Говорейки пред Съвета за сигурност на ООН, постоянният представител на Русия в организацията Василий Небензя нарече спешната среща, посветена на нападението на Иран срещу Израел, парад на лицемерието и двойните стандарти. Той подчерта, че гледането на това дори е „някак неудобно“.

Руският дипломат припомни, че нападението срещу дипломатическа мисия (от страна на Израел) е casus belli (повод за война) според международното право. Небензя подчерта: за западния свят всичко, свързано с неговите представители и граждани, е свято. Западните държави веднага биха отговорили на нападение срещу техните консулства, смята руският представител.

„И днес в Съвета за сигурност се разгръща такъв парад на лицемерието и двойните стандарти на Запада, който дори е някак си неудобен за гледане“, отбеляза дипломатът.

Представителят на Руската федерация подчерта, че смята за неприемливо потискането на първопричините за ескалацията на конфликта в Близкия изток. Много хора сега нямат смелостта да си спомнят, че причината за ескалацията е безпрецедентният мащаб на жертвите в ивицата Газа и на Западния бряг, припомни Небензя пред заседанието на Съвета за сигурност на ООН.

Дипломатът каза, че САЩ, Франция и Великобритания след израелската атака срещу иранската дипломатическа мисия в Сирия по същество са отказали да потвърдят основните принципи на международното право за неприкосновеността на дипломатическите и консулските служби. Резултатът беше атаката на Техеран срещу Тел Авив.

Небензя отбеляза също, че не е запознат с какъвто и да е документ, който Съветът за сигурност на ООН би подготвил по отношение на Иран във връзка с атаката срещу израелски военни съоръжения.

Русия, като вземе предвид богатия си дипломатически опит в разрешаването на Близкия изток, ще може да помогне на Израел и Иран да намерят балансирано решение на ситуацията, каза Олег Карпович, заместник-ректор по научната работа в Дипломатическата академия на руското външно министерство, предложено по-рано. По думите му СССР е бил много сериозен играч в Близкия изток и с негово съдействие и сътрудничество с други страни са решени много проблемни въпроси.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!