Русия смила енергийната инфраструктура на Украйна. Ето къде

Русия е атакувала с дронове Одеса. Поразена е енергийна инфраструктура. По информация на местните власти, няма данни за пострадали, но част от града е без ток. В засегнатите райони работят аварийни екипи, съобщава БНТ. За серия експлозии в Ростовска област пишат украински медии. Според местни жители, е имало най-малко 10 взрива. Пожар е избухнал в електрическа подстанция в Ростов. Според властите, той е овладян, но те не посочват причините за инцидента.

В среднощното си обръщение, президентът Володимир Зеленски съобщи, че са налице масирани руски атаки по енергийна инфраструктура, най-тежко остава положението в Харков, каза още Зеленски:

„През изминалата седмица – от понеделник до днес, руските терористи използваха около 190 ракети от различен тип и почти 140 дрона. Изстреляха и над 700 управляеми авиационни бомби“, заяви той.

КритичноБГ припомня, че втори пореден ден Русия атакува Украйна интензивно. Това става след атентата край Москва при който бяха безмилостно избити над 130 мирни граждани от терористи.

В нощта на 24 март на територията на Украйна бе извършено мащабно нападение от въоръжените сили на Руската федерация. Според информация, публикувана от „Московский комсомолец“, са използвани крилати ракети с голям обсег Х-101 и безпилотни самолети „Геран-2“. Според изданието около десет точни попадения са регистрирани на различни обекти на територията на Украйна. Това пише провоенният руски сайт Avia.pro.

Военният блогър Юрий Подоляк съобщи за поредица от нощни атаки, по време на които групи от дронове Геран са били насочени срещу украинските системи за противовъздушна отбрана, а основният удар е бил в ранните сутрешни часове. Основните направления на атаки са били покрайнините на Киев и Лвовска област, по-специално Стрийска област.

Подоляк подчертава, че летището в Стрий е станало основна цел на атаките, като отбелязва рекордната интензивност на атаките за цялото времетраене на специалната военна операция.

Кметът на Лвов потвърди информацията за изстреляни от противника около 20 крилати ракети и 7 дрона, което е „безпрецедентна по мащаб атака“. Предвид стратегическото значение на летището в Стрий като голяма авиобаза, разположена на значително разстояние от източните граници на Украйна, се предполага, че атаките са били насочени към поразяване на ключови съоръжения в базата, включително складове за гориво и боеприпаси.

В контекста на обещанията на страните от НАТО да доставят изтребители F-16 на Украйна през лятото, се предполага, че на територията на Украйна, включително Стрий, ще има специалисти, които да ги обслужват. По този начин атаките могат значително да усложнят или забавят процеса на прехвърляне на военни самолети в Украйна.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!