Русия обвини британски дипломат в опит за намеса в президентските избори

от Лазар Лазаров
Избори Русия

Том Дод, министър-съветник в посолството на Великобритания в Русия, получи демарш във връзка с опитите на британските дипломатически служби да повлияят на президентските избори в Русия. Това се съобщава  на уебсайта на руското външно министерство, предава Известия.

„В хода на демарша руското външно министерство обърна внимание на <…> Том Дод на неприемливите пропагандни публикации на британските дипломатически мисии в нашата страна в периода на президентските избори в Русия, които са в плакатен стил и са насочени към нарушаване на изборния процес в новите руски територии“, отбелязват от руското ведомство.

На британския дипломат бе посочено, че подобни действия са недопустими, което Москва разглежда като намеса във вътрешните работи на Русия и враждебен опит за натиск върху избирателната система. 

Тези действия грубо нарушават принципите на дипломатическата комуникация и противоречат на статута на посолството на Обединеното кралство, подчертават от министерството.

В същото време МВнР на Русия подчертава, че резултатите от изборите ясно показват единството на руския народ в подкрепа на държавния глава Владимир Путин. Във връзка с това ведомството препоръчва на британския дипломат да обърне внимание на ситуацията в страната си на фона на очертаващата се криза на властта там.

Известия припомня, че по-рано секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев обясни, че изявленията на Запада за предполагаемата липса на демокрация в Русия след резултатите от президентските избори са свързани с раздразнението на САЩ и Великобритания от неуспеха на техните действия да разклатят обстановката в страната.

Критично припомня, чена 18 март говорителят на руското външно министерство Мария Захарова отговори на изявление на германското външно министерство, че изборите в Русия са „несвободни и честни“, като заяви, че Западът беснее след президентските избори в Руската федерация и тиражира лозунги по наръчник. 

Преди това на 16 март Захарова посочи опитите на западните врагове да направят всичко възможно, за да провалят изборите в Русия. Дипломатът отбеляза, че руснаците са се обединили на фона на гласуването и това предизвиква див гняв, омраза и агресия от страна на Запада.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!