Русия към Армения: Разбираме, че е емоционално натоварено, но не упреквайте миротворците ни

Русия разбира емоционалната натовареност на ситуацията около Нагорни Карабах, но Москва категорично не е съгласна с опитите да се стовари отговорността за ситуацията върху Руската федерация и руските миротворци. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви пред репортери.

Никол Пашинян и Илхам Алиев

По-рано арменският министър-председател Никол Пашинян направи изявление, че руските миротворци са могли да спрат военните действия на Азербайджан в Нагорни Карабах, преди да са започнали, и че те уж носят част от отговорността за случилото се.

Разбираме емоционалната нажеженост на този момент, но категорично не сме съгласни с опита да се стовари отговорността върху руската страна или още повече върху руските миротворци, които проявяват истински героизъм, изпълнявайки функциите си в съответствие с мандата, който имат„, подчерта Песков. – Никой не може да упрекне миротворците, че са направили нещо нередно. Ние никога няма да се съгласим с подобни упреци.“

В същото време говорителят на Кремъл отбеляза, че Москва продължава диалога със страните на различни нива, „с Армения, особено в тези трудни дни„, и припомни, че руският президент Владимир Путин е провел телефонен разговор с Пашинян на 20 септември.

Армения остава наш съюзник, близка държава. Армения е близка за нас нация. Знаете, че в нашата страна живеят повече арменци, отколкото в самата Армения, много повече. Ние ще продължим да изпълняваме функциите си, ще продължим диалога с арменската страна, с Пашинян, наред с други, и ще продължим да работим за това всички права на жителите на Карабах, тоест на карабахските арменци, да бъдат спазвани„, заключи Песков.

Относно посредничеството в карабахското споразумение

Реджеп Ердоган, президент на Турция

Москва се надява, че срещите на азербайджанския президент Илхам Алиев с чуждестранни партньори, включително с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, ще помогнат за осигуряването на сигурността и нормализирането на живота в Нагорни Карабах, заяви Песков.

Всеки път се надяваме, че всички срещи на азербайджанския президент, включително с турския президент, ще допринесат за сигурността в региона, ще допринесат за нормализирането на живота в Карабах след случилото се„, каза говорителят на Кремъл, визирайки очакванията на Русия от срещата между Алиев и Ердоган.

Това са суверенни държави, те ще се възползват от суверенното си право да развиват сътрудничество – знаем колко близки са отношенията между Баку и Анкара„, отбеляза Песков. В същото време той обърна внимание на факта, че Москва „също има не по-малко близки отношения както с Анкара, така и с Баку“.

По-рано от канцеларията на турския лидер съобщиха, че Ердоган и Алиев ще присъстват на церемонията по полагането на газопровода Игдир-Нахичеван, която е насрочена за 25 септември.

По време на разговорите президентите ще обсъдят отношенията между Турция и Азербайджан и ще обменят мнения по актуални регионални и глобални въпроси, по-специално по последните събития в Карабах.

военно напрежение в Нагорни Карабах

Русия приветства усилията на трети страни за посредничество по въпроса за Карабах, стига те да не се предприемат напразно само за да се засвидетелства присъствие в региона – добави Песков.

Основното е да се помогне за уреждане на ситуацията. И е много важно да се избегнат опитите на някои трети страни да фиксират присъствието си в Кавказ напразно, без наличния посреднически потенциал. Това едва ли ще помогне на ситуацията„, заяви говорителят на Кремъл.

Той обаче подчерта, че ако някой може да помогне за намаляване на нивото на напрежение и „да помогне за интегрирането на арменското население на Карабах в новата реалност, това може само да се приветства“. „Но за това е необходимо съгласието на всички страни“, отбеляза Песков.

Относно влошаването на ситуацията в Карабах

Бежанци от Нагорни Карабах

На 19 септември имаше ново влошаване на ситуацията в Нагорни Карабах. Баку обяви началото на „антитерористични мерки от местен характер“ и поиска изтегляне на арменските военни от региона. Ереван заяви, че в Карабах няма арменски въоръжени сили, и нарече случващото се „мащабна агресия“.

Русия призова страните в конфликта да спрат кръвопролитията и да се върнат към дипломатическо решение. На 20 септември азербайджанското министерство на отбраната обяви, че е постигнато споразумение с участието на руския мироопазващ контингент за прекратяване на антитерористичните дейности в Карабах.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!