Русия извади на бойно дежурство страшилището Сармат. След нея настъпва пълна тишина

Генералният директор на Федералната космическа агенция на Русия („Роскосмос“) Юрий Борисов обяви, че стратегическият ракетен комплекс „Сармат“ е поставен на бойно дежурство, предава Интерфакс.

През юни държавният глава на страната Владимир Путин увери, че „Сармат“ ще поеме бойно дежурство „в близко бъдеще“.

На 20 април 2022 г. Министерството на отбраната на Руската федерация обяви първия тестов пуск на междуконтиненталната балистична ракета „Сармат“ със стационарно базиране от космодрума Плесецк. Според агенцията задачите по изстрелването са изцяло изпълнени, конструктивните характеристики на ракетата са потвърдени на всички етапи от нейния полет.

Сармат

Ракетите „Сармат“ ще се произвеждат в завода „Красмаш“ в Красноярск, собственост на държавната корпорация „Роскосмос“.

Междуконтиненталната балистична ракета РС-28 „Сармат“ ще замени най-мощната в света стратегическа ракета с наземно базиране РС-20В „Воевода“ (според класификацията на НАТО – SS-18 „Сатана“).

Руснаците казват, че след „Сармат“ настъпва пълна тишина.

Въпросната Воевода е невъзприемчива към действието на всякакви електромагнитни импулси и може да стартира от шахта даже след попадение в нея на ядрена бойна глава. Носи голям комплекс за преодоляване на противоракетна отбрана, може да достави до всяка точка на света 10 тона бойно тегло. Само една такава ракета е достатъчна, за да унищожи напълно целия Ню Йорк. И затова на Запад я наричат Сатана, писа Труд.

Сармат – След мен само тишина

Но Сармат я НАДМИНАВА. Тя е с тегло не повече от 110 тона, на нея има бойна част с няколко ядрени бойни глави с индивидуално насочване. Според някои данни това са маневриращи хиперзвукови блокове. Благодарение на това ракетата е почти напълно неуязвима при преодоляване на системата за противоракетна отбрана, каквато днес САЩ създават по границите на Русия.

Нито една ракетна система не може да проследи ракетата или нейните бойни глави, които летят по индивидуални балистични криви. Те могат изведнъж да се скриват и започват да летят със свръхзвукова и дори хиперзвукова скорост, прилепвайки плътно към релефа на местността. Да се прехване и унищожи такава ракета е невъзможно.

Сармат може да стигне до САЩ не само през Северния полюс, накъдето са насочени US системите за противоракетна отбрана, но и през Южния полюс. САЩ нямат такива радари и ракети насочени на юг, а построяването им би било изключително скъпо.

Специалистите са категорични, че в следващите десетилетия едва ли ще бъде измислен начин да бъде спряна Сармат.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!