Русия изстреля на обучение балистичното чудовище „ЯРС“ в Баренцово море. Води се от Путин

Балистичната ракета „Ярс“ беше изстреляна по време на учение на силите за стратегическо възпиране, пише Известия. Името на ракетата идва от съкращението Ядрена ракета за сдържане.

Изстрелването на междуконтиненталната балистична ракета „Ярс“ се състоя по време на учението на силите за стратегическо възпиране. Това съобщиха в Кремъл на 25 октомври.

Изстрелването е извършено от космодрума Плесецк на полигона Кура в Камчатка.

Тактико-техническите характеристики на ракетата са следните: брой степени – 3; дължина – 17,8 м; диаметър – 1,86 м; стартова маса – 46 тона; маса на полезен товар – 1250 кг; гориво – твърдо; максимален обхват – 10 000 км; броят на бойните глави – 4; мощност на заряда – до 500 килотона; максимална скорост – 14 числа на Мах.

Обучението със силите и средствата на сухопътния, морския и въздушния компонент на силите за ядрено възпиране започна по-рано през деня и се ръководи лично от руския президент Владимир Путин.

В началото на маневрите държавният глава изслуша доклад на министъра на отбраната на Русия генерал от армията Сергей Шойгу за тяхното провеждане.

Освен изстрелването на балистичната ракета „Ярс“, от стратегическата атомна подводница „Тула“ в Баренцово море беше изстреляна и балистичната ракета „Синева“. Ракетоносците Ту-95МС също взеха участие в тренировката и извършиха пускове на крилати ракети с въздушно изстрелване.

По-рано, на 29 март, служители на Ракетните войски със стратегическо назначение (РВСН) участваха в командно-щабно обучение за работа с мобилни наземни комплекси „Ярс“. Ученията обхванаха териториите на три области. Освен това бойците тренираха маскиране на ракетни системи и противодействие на съвременни системи за въздушно разузнаване, включително различни дронове.

Според военния сайт Pan.bgq в Китай смятат, че руската ракета Ярс поставя САЩ в патова ситуация.

В Обединеното кралство станаха предпазливи след съобщенията за зареждането на руската междуконтинентална балистична ракета „Ярс“ в силозна пускова установка в ракетното формирование Козелски край Калуга през декември 2022 г.. Daily Mail смята, че целта на ученията тогава може да бъде да се изпрати сигнал на Запада, че Обединеното кралство и Съединените щати са „на една ръка разстояние“. Журналистите отбелязват, че ракетата ще може да удари Великобритания без проблеми.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!