Русия изстреля 46-тонното ядрено чудовище „ЯРС“ с учебна цел. ВИДЕО

ЯРС

На космодрума Плесецк е извършено учебно изстрелване на мобилна междуконтинентална балистична ракета (МБР) „Ярс“, оборудвана с отделяща се бойна глава. Това съобщи руското Министерство на отбраната на Русия на 1 март.

„Целта на изстрелването беше да потвърди тактическите, техническите и летателните характеристики на съвременната ракетна система“, се казва в изявление на министерството на отбраната.

Министерството на отбраната на Руската федерация посочи, че в подготовката за това стратегическите ракетни сили на Русия са разработили процедурата за предислоциране на стартовата батарея на мобилния наземн ракетен комплекс (ПГРК) „Ярс“ в отдалечен район. Те подчертаха, че всички задачи са изпълнени в пълен обем.

КритичноБГ припомня, че тактико-техническите характеристики на ракетата са следните:

Брой степени – 3; дължина – 17,8 м; диаметър – 1,86 м; стартова маса – 46 тона; маса на полезен товар – 1250 кг; гориво – твърдо; максимален обхват – 10 000 км; броят на бойните глави – 4; мощност на заряда – до 500 килотона; максимална скорост – 14 числа на Мах.

На 19 декември редакторът на портала Militaryrussia Дмитрий Корнев разказа пред „Известия“ за техническите характеристики на руските „ Ярс“. Той уточни, че по-голямата част от тях са мобилни, освен това ракетната система носи от три до шест бойни глави, в зависимост от модификацията, всяка от които ще се насочва към своя цел.

На 25.10.2023 г. стана ясно, че в Обединеното кралство станаха предпазливи след съобщенията за зареждането на руската междуконтинентална балистична ракета „Ярс“ в силозна пускова установка в ракетното формирование Козелски край Калуга през декември 2022 г.. Daily Mail смята, че целта на ученията тогава може да бъде да се изпрати сигнал на Запада, че Обединеното кралство и Съединените щати са „на една ръка разстояние“. Журналистите отбелязват, че ракетата ще може да удари Великобритания без проблеми.

На 2 януари, Министерството на отбраната на Русия отбеляза, че стратегическите ракетни сили са завършили преоборудването на мобилната група от ракетни системи „Топол“ на най-новите междуконтинентални балистични ракети „Ярси“.

В същия ден руският президент Владимир Путин обяви, че до края на годината ще бъдат поставени на бойно дежурство 15 ракетни комплекса „Ярс“ и „Авангард“ . Той посочи, че ролята на ядрената триада в сегашните условия е нараснала значително.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!