Русия и Китай имат 70% от ядрените мощности на целия свят

„Русия и Китай разширяват присъствието си в сектора на ядрената енергетика, като на двете страни вече се падат почти 70% от реакторите в света, които са в процес на изграждане или планиране. Това съобщи вестник Nikkei, който анализира данни от японския Информационен център за електроенергия, цитирани от ТАСС. Понастоящем в процес на изграждане или проектиране са 110 ядрени реактора от трето поколение, които отговарят на повишените мерки за безопасност и се използват след аварията в Чернобил. На Китай се падат 46 реактора, следван от Русия (30). Заедно те представляват 69 % от световния пазарен дял в тази област.

Въпреки това 33 реактора се строят или планират извън тези страни. Русия строи най-голям брой „чуждестранни реактори“ – 19, въпреки нарастващата опозиция от страна на Европа и САЩ поради ситуацията около Украйна, тя запазва глобалното си влияние в областта на ядрената енергетика. Вестникът изброява редица успешни проекти, като например изграждането на АЕЦ „Аккую“ в Турция и АЕЦ „Ел Дабаа“ в Египет. Китай, от своя страна, укрепва връзките в областта на ядрената енергетика с Пакистан и планира да построи атомна електроцентрала в Аржентина.

От друга страна, в САЩ, Европа и Япония строителството на нови реактори се забави след земетресението и цунамито в японската АЕЦ „Фукушима-1“ през 2011 г., а самият сектор на ядрената енергетика е съпътстван от проблеми, които възпрепятстват развитието.

Износът на Япония, свързан с ядрената енергетика, е намалял 5,5 пъти между 2010 г. и 2020 г., а във вътрешен план правителството се сблъсква с противопоставянето на местните власти в опитите си да рестартира реакторите, спрени след трагедията във „Фукушима-1“. Западните държави и Япония се надяват да наваксат изоставането си, като използват малки модулни реактори, които са от четвърто поколение и се считат за компактни и безопасни. САЩ се опитват да предложат такива реактори на Тайланд и Филипините. Освен това през април тази година Япония, Обединеното кралство, Канада, САЩ и Франция постигнаха споразумение за сътрудничество в областта на ядреното гориво и поддържането на стабилни вериги за доставки, за да се намали зависимостта на световния пазар от Русия като доставчик на такива ресурси.

Както отбелязва Nikkei, това ще бъде трудно осъществимо, тъй като Русия и Китай са технологично по-силни. Това се отнася например за обогатяването на уран. Освен това важен фактор за развиващите се страни е, че Русия приема отработено ядрено гориво за преработка. Ако Китай и Руската федерация увеличат доминацията си в ядрената енергетика, която е ключова за енергийната сигурност, влиянието им на международната политическа сцена ще стане още по-силно, заключава вестникът.

Източник: ТАСС

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!