Русия и Иран започват най-голямата размяна на оръжия в историята: Су-35 и С-400 срещу тактически балистични ракети Fath-360

Посещението на главния секретар на руския Съвет за сигурност и бивш министър на отбраната Сергей Шойгу в Техеран миналия понеделник скрепи най-голямата сделка за размяна на оръжия в съвременната история, като руснаците се съгласиха да доставят „приоритетно“ на Иран изтребители Су-35 и далекобойни ракети С-400 Triumf в замяна на 400 ирански тактически балистични ракети Fath-360, твърди Pronews.

Според ирански източници Техеран е подчертал пред Шойгу необходимостта от завършване на доставката на 24 изтребителя Су-35, както и желанието „незабавно да започнат“ закупуването на С-400.

Русия вече е започнала да доставя радари и оборудване за съществуващите си системи за противовъздушна отбрана на Иран, който вече има в арсенала си С-300.

Закупуването на Су-35 е основен приоритет за Техеран, тъй като тези усъвършенствани руски самолети значително ще увеличат възможностите на иранските военновъздушни сили, които понастоящем разчитат на флот от по-стари изтребители, за разлика от по-модерните и мощни изтребители F-35, F-16 и F-15, с които разполага Израел.

В същото време изглежда, че Иран незабавно ще предложи в замяна поне 400 тактически балистични ракети Fath-360 за използване на украинския фронт.

Тези ракети са с обсег на действие 120 км, 150-килограмова бойна глава и ще бъдат оборудвани с руска система за насочване, за да се повиши точността им.

На сделката реагира Вашингтон, който предупреди Техеран за „бързи и тежки“ последици, ако се потвърдят съобщенията, че планира да изпрати балистични ракети на Русия, но беше направил същото срещу Северна Корея.

„Готови сме за бърз и тежък отговор, ако Иран изпрати балистични ракети, което според нас би представлявало драматична ескалация на подкрепата на Иран за агресивната война на Русия срещу Украйна“, заяви пред репортери говорителят на Пентагона Ведант Пател.

Тези ракети са от съществено значение за Русия, която изразходва до 3 „Искандер-М“ на ден срещу украинците, а руското производство не е достатъчно, за да покрие „потреблението“.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!