И Румъния се включва в надпреварата за шеф на НАТО

от Лазар Лазаров

Президентът на Румъния Клаус Йоханис обяви официално, че ще се включи в надпреварата за поста генерален секретар на НАТО, като отбелязва, че Източна Европа има ценен принос в рамките на Северноатлантическия алианс, съобщава новинарският сайт Хотнюз.

„Реших да вляза в надпреварата за поста генерален секретар на НАТО. (…) В момента Румъния е уважаван член на НАТО и ЕС чрез нашата външна политика и политика на сигурността. Мисля, че е моментът Румъния да се ангажира с по-голяма отговорност в ръководните структури на НАТО“, посочва румънския държавен глава на пресконференция.

„Чадърът на НАТО ни предложи най-силните гаранции за сигурност в историята. Живеем в най-трудните времена от гледна точка на сигурността в последните десетилетия, чувстваме се защитени, защото сме членове на НАТО“, заявява още той.

Йоханис напомня, че страната е поела от самото начало ангажимента да отпуска по 2% от БВП за отбрана, а сега вече отпуска по 2,5% от БВП.

По думите на румънския президент Румъния подкрепя безусловно Украйна. Той отбелязва, че „имаме сложно съседство с Русия и сме се подготвили солидно да обезпечим пълната сигурност на гражданите“.

Критично припомня, че по-рано стана ясно, Съединените щати, Великобритания, Франция и Германия са подкрепили отиващия си нидерландски министър-председател Марк Рюте за наследник на Йенс Столтенберг като следващ генерален секретар на НАТО, което го поставя в силна позиция да получи поста. 

Впоследствие беше съобщено, че Унгария не подкрепя кандидатурата на нидерландския политик. Това беше обявено от унгарският министър-председател Петър Сиярто, който заяви, че унгарското правителство със сигурност не може да подкрепи избора на някого, който е искал да постави Унгария на колене в миналото. 

Източник: БТА

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!