Ройтерс: Путин е готов на мирно споразумение с Украйна. Но има едно условие

Русия е готова да започне мирни преговори с Украйна. Основното условие на руския президент Владимир Путин било, според източници, е фиксиране (за граница бел.ред.) на сегашната фронтова линия.  Това съобщи Ройтерс, като се позова на четири руски източника.

„Руският президент Владимир Путин може да воюва… колкото е необходимо, но е готов и за прекратяване на огъня – за замразяване на конфликта“, заяви пред изданието един от руските източници, запознат с преговорите на високо равнище.

В публикацията се казва още, че ако Киев и Западът не реагират на това послание, Русия ще продължи да провежда специалната военна операция.

Според Reuters един от източниците, близки до дискусиите, смята, че мирно споразумение няма да се случи, докато Владимир Зеленски е на власт в Украйна. За да направи това, според събеседника, Русия трябва да сключи сделка със САЩ.

САЩ обаче не вярват в искрения интерес на Русия от разрешаване на конфликта. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза по време на посещение в Киев , че Москва уж „не е готова за това“.

Ако руският президент Владимир Путин прояви сериозен интерес към провеждането на мирни преговори, аз съм сигурен, че Украйна ще отговори положително на тази инициатива, каза Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ

Директорът на руското външно разузнаване Сергей Наришкинот своя страна заяви, че Западът не е готов за компромис в конфликта в Украйна.

Западните страни все още не са готови да разрешат конфликта. „Мирната“ конференция, която свикаха за Украйна в Швейцария, няма нищо общо с намирането на път към мира. Това е просто опит за имитация

На свой ред унгарският премиер Виктор Орбан говори също по тази тема. Той е убеден, че за мирно споразумение са необходими и преговори между Москва и Вашингтон.

„Трябва да има някакъв контакт между Украйна и Русия. Но някъде зад това ще има и реални преговори между Руската федерация и Америка, които, между другото, засягат не само Русия и Украйна, но и цялата европейска система за сигурност и могат да предопределят следващите ни 20-30 години“, ръководителят на правителството отбеляза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!