Ройтерс: Американската помощ за Киев може никога да не бъде отпусната

В четвъртък Конгресът на САЩ затвори врати за близо две седмици, без да приеме оптускането на спешни помощи за Израел и Украйна. Законодателите спореха по несвързани с имиграционната политика въпроси и се сблъскаха със съпротивата на републиканците относно продължаването на помощта за войната на Киев срещу Русия, пише Ройтерс.

Сенатът прекрати работата си доста след полунощ – на практика вече на 16 ноември, след като беше прие законопроект за временно финансиране, за да се предотврати работата на правителството, както КритичноБГ съобщи.

Поддръжниците на чуждестранната военна помощ се надяваха, че тя ще бъде включена в законопроекта за разходите, известен като „продължаваща резолюция“. Президентът Джо Байдън поиска от Конгреса да одобри парите още миналия месец, когато поиска 106 млрд. долара. Невключването на каквато и да е сума в проектозакона за разходите породи опасения, че средствата за Киев може никога да не бъдат отпуснати, особено след като водената от републиканците Камара на представителите прие този месец законопроект, включващ помощ само за Израел, но не и за Украйна.

Блокът от републиканци се противопоставя на изпращането на повече помощи за Киев. Противниците на помощта казват, че парите на американските данъкоплатци трябва да се харчат у дома. Проучване на Ройтерс от тази седмица показа, че 41% от американците подкрепят изпращането на оръжия в Украйна, докато 32% са против, а останалите не са сигурни. Същото проучване показа, че обществената подкрепа за войната на Израел срещу бойците на Хамас в САЩ намалява.

Помощта за Израел, който получава 3,8 млрд. долара годишно като помощ за сигурността си от САЩ, обикновено минава през Конгреса със силна двупартийна подкрепа. Искането на Байдън за помощ в областта на сигурността, отправено към Конгреса, включваше 60 млрд. долара за Украйна – около половината за попълване на военните запаси на САЩ – както и по около 14 млрд. долара за Израел и за сигурността по границата с Мексико.

Републиканците заявиха, че законопроект за сигурността без пари за границите не може да бъде приет. Въпреки че демократите контролират крехкото мнозинство в Сената, те не могат да приемат повечето законопроекти без гласовете на републиканците. Републиканският сенатор Линдзи Греъм заяви, че укрепването на границата на САЩ е по-важно от изпращането на помощи в чужбина. „Аз съм голям привърженик на подпомагането на Украйна. Но границата е опасно нарушена“, каза той пред репортери в Сената в сряда.

Драматичното нарастване на броя на мигрантите без документи, преминаващи през югозападната част на САЩ, постави под въпрос капацитета на страната да задържа и обработва новодошлите, което представлява политическо предизвикателство за Байдън, който се стреми да бъде преизбран за втори президентски мандат догодина.

Конгресът е одобрил 113 млрд. долара за Украйна от началото на войната през февруари 2022 г. Това финансиране може да бъде прекратено в рамките на няколко месеца. Но поддръжниците на даването на още помощи заявиха, че остават оптимисти.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!