„Росенергоатом“: Западът организира ядрен инцидент в Запорожката АЕЦ, за да вкара НАТО във войната

Западните държави, които подкрепят Киев ще използват предстоящ инцидент със Запорожската АЕЦ (ЗПАЕЦ), като правно основание за пряко участие във военните действия в Украйна като страна в конфликта. Това съобщи за ТАСС в понеделник Ренат Карчаа, съветник на генералния директор на „Росенергоатом“.

Руският постоянен представител в ООН Василий Небензя, на заседание на Съвета за сигурност на 23 юни заяви, че Русия е изключително разтревожена от зачестилите твърдения на Киев, че Русия уж била минирала ЗПАЕЦ. Той отбеляза, че мисията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), която наскоро посети централата, е видяла абсурдността на подобни твърдения.

„Контраофанзивата на въоръжените сили на Украйна е задушена. Западните ѝ господари разбират, че управляващият режим там вече не се справя със ситуацията. За тях поражението на Киев в този конфликт е тяхно поражение. Западът първоначално сам вдигна залозите, точката, от която няма връщане назад е премината. Те разбират, че Украйна няма да напредне дори с безумния поток от боеприпаси и всякакъв вид военна техника, която идва отвън. Агресивните западни политици са готови на всичко. Според тях организирането на специална операция в ЗПАЕЦ, която да доведе до ядрен инцидент ще им даде правно основание за пряко участие на НАТО в конфликта“, каза Карчаа.

По думите му, именно с тази цел целенасочено и последователно се формира образът на Руската федерация, като страна, способна да извърши ядрен терористичен акт. „Впоследствие ще бъде квалифицирана като заплаха за европейската и цялата световна общност. Така че, според мен, сме в навечерието на много по-сериозни събития, отколкото се вижда на пръв поглед“, подчерта Карчаа.

 

Според него, западните партньори на Киев не искат да вземат предвид реалността, че ЗПАЕЦ е руска собственост и се намира на територията и под юрисдикцията на Руската федерация. „Ако по-рано разпространението на лъжи имаше за цел да очерни Русия и да ни представи в очите на световната общност като център на универсалното зло, сега използването на лъжи е планирано за съвсем различни цели. Те подготвят световната общност, като определят кой е виновен още преди събитието да се случи„, каза Карчаа. „Този път не имитират заплаха, а възнамеряват да я реализират. Във всеки случай вероятността за това е по-висока от всякога“, подчерта той.

 

Съветникът на ръководителя на „Росенергоатом“ обърна внимание на засилената активност на украинските въоръжени сили на фронтовата линия в района, където се намира ЗПАЕЦ. „Наблюдаваме концентрация на военни сили на линията на съприкосновение край Енергодар и околните райони. Мога да кажа с абсолютна сигурност, че броят на украинските сили там се е увеличил многократно през последния месец и половина“, каза той

 

Запорожката АЕЦ е разположена в Енергодар и включва шест енергоблока с обща мощност 6 GW. Това е най-голямата атомна електроцентрала в Европа. В края на февруари 2022 г. руските сили поеха контрола над обекта. Оттогава насам частите на украинската армия периодично обстрелват жилищните райони на Енергодар и гарата, като използват безпилотни самолети, тежка артилерия и множество ракетни установки

 

Източник: ТАСС

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!