Рон ДеСантис: Членството на Украйна в НАТО не е в интерес на САЩ

Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия и губернатор на Флорида Рон ДеСантис заяви, че присъединяването на Украйна към НАТО не отговаря на интересите на Вашингтон в областта на сигурността. Според него присъединяването на Украйна към алианса ще добави нови задължения за САЩ, предаде агенция „Блумбърг“.

„Не мисля, че членството в НАТО е в наш интерес. Единственото, което то ще направи, е да ни добави допълнителни задължения, а ако добавим допълнителни задължения, какви ползи ще получим в замяна?“, попита ДеСантис в подкаста The Glenn Beck Programme.

Кандидатът за президент също така повтори, че не подкрепя предоставянето на Украйна на „чекове без покритие“, ако Киев не използва лостове за прекратяване на конфликта с Русия.

На 30 септември 2022 г. украинският президент Володимир Зеленски обяви кандидатурата на Украйна за ускорено присъединяване към НАТО. Според него страната му се стреми да се присъедини към алианса от съображения за сигурност. На срещата на върха на Северноатлантическия алианс във Вилнюс на 11 юли страните от блока решиха да опростят пътя на Украйна към членство в НАТО, като отменят изпълнението на плана за действие за членство.

Рон ДеСантис изрази отношението си към присъединяването на Украйна към НАТО три дни след посещението на Зеленски във Вашингтон. В американската столица президентът се срещна с американския си колега Джо Байдън, както и с членове на Камарата на представителите, сред които бяха и такива, които не подкрепят даването на още военна помощ за Украйна.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!