Роберт Фицо: Словакия няма да оказва военна помощ на Украйна

Словакия няма да предоставя военна помощ на Украйна. Това обяви министър-председателят Роберт Фицо на среща с депутати в новоизбрания словашки парламент на 26 октомври.

„Подкрепяме хуманитарната и гражданската помощ за Украйна – това ще бъде официалната политика на моето правителство. Няма обаче да доставяме на Украйна никакви оръжия“, заяви Фицо, цитиран от РИА Новости.

Той също така призова Европейския съюз, който понастоящем е основният доставчик на помощ за Украйна, да поеме мироопазваща роля в конфликта. Фицо заяви, че подкрепя прекратяването на военните действия.

Словашкият министър-председател подчерта, че не го интересува какъв мирен план ще бъде приет. Според него от Русия и САЩ зависи да се споразумеят за това, тъй като „украинците не играят никаква роля тук“.

По-рано, на 25 октомври, Вадим Трухачев, доцент във Факултета по международни отношения и външнорегионални изследвания на Руския държавен хуманитарен университет, заяви пред „Известия“, че назначаването на ново словашко правителство, оглавявано от лидера на партията „Курс – социална демокрация“ (Смер) Роберт Фицо, ще повлияе на подкрепата за Украйна. Той обаче смята, че страната може да има различия и в отношенията си с Русия.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!