RMXNews: Зеленски отменя визити „без причина“, докато положението в Харков е „критично“

от Лазар Лазаров

Според официалната програма, публикувана от испанския кралски дворец, украинският президент Владимир Зеленски, който трябваше да направи официално посещение в Мадрид в петък, е отменил визитата си в Испания, потвърди испанската преса, пише RMXNews.

Кралският дворец актуализира програмата си в сряда сутринта, като посочи, че планираната среща между крал Филип VI и украинския държавен глава, както и официалният обяд в чест на Зеленски са били отменени, без да се посочва причината.

Отбелязва се, че украинският президент трябваше да посети и Португалия, но според португалската преса и тази визита вероятно ще бъде отменена. 

Украйна е изправена пред нова руска офанзива на север. Новата офанзива на Москва от 10 май е насочена към Харков, вторият по големина град в страната, на около 30 километра от руската граница.

Украинската армия обяви във вторник вечерта, че ще трябва да се изтегли от някои райони на северния фронт в района на Харков.

„В някои райони, близо до Лукянец и Вовчанск, в отговор на вражески огън и пехотни атаки нашите части маневрираха към по-благоприятни позиции, за да спасят живота на войниците си и да избегнат жертви. Битката продължава,“ написа Украинският генерален щаб в социалните мрежи.

Ситуацията във Волчанск, най-големият град, обект на настоящата руска офанзива, е „критична“, призна във вторник Тамаз Гамбарашвили, ръководител на местната военна администрация, съобщавайки за „непрекъснат обстрел“ и боеве в покрайнините на града.

Генералният щаб на украинската армия заяви, че руснаците постигат „тактически успехи“, като около 30 села са под руски контрол. Около 7000 души са евакуирани от района.

Влиятелният руски военен блогър Рибар отбеляза, че атаката е била „разузнаване в сила“ и не представлява пълномащабно нахлуване. По-специално, блогърът написа, че руските сили навлизат само на 2 до 3 километра в Украйна по протежение на границата, като атаките са предназначени да изследват и отслабят отбраната. Русия обаче разполага с по-големи сили, които все още не е разположила по границата, подчертава RMXNews.

Офанзивата може да има за цел да направи самия Харков необитаем и да създаде „сива зона“ близо до руската граница, се казва в материала.

Русия бърза да мобилизира 300 000 войници в допълнение към вече 500 000 в страната. Очаква се боевете само да се засилят през следващите месеци, тъй като Русия се стреми да използва слабостите в отбранителните линии на Украйна, преди оръжията на САЩ да започнат да се доставят на украинските сили.

Западът се опасява, че отбранителните линии на Украйна, които са много разтеглени, могат да достигнат точката на пречупване, което ще позволи на руските сили да пробият в някои райони, завършва RMXNews.

Критично припомня, че по-рано кореспондент на американския телевизионен канал CNN предаде, че Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) не бяха подготвени за настъплението на руските въоръжени сили в Харковска област. „За Киев това (настъплението на руските въоръжени сили край Харков – бел. ред.), честно казано, е катастрофален момент, който променя хода на конфликта“,заключи журналистът.

Преди това беше съобщено, че ръководителят на антикорупционния център „Межа“ Мартина Бохуславец написа доклад в „Украинска Правда“ с въпроса „Къде са укрепленията?“ Тя съобщава, че милиони долари, които са били предназначени за изграждането на укрепления в Украйна, вместо това са били „прехвърлени в Харков към подставени компании на аватари“. 

Така областен украински командир в Харков заяви пред BBC, че първата линия на отбрана е липсвала в резултат на масово „предателство“ в северния регион на страната.  „Нямаше първа линия на отбрана. Видяхме го. Руснаците просто влязоха. Те просто влязоха, без никакви минирани полета“, разказа пред изданието Денис Ярославски, командир в района, отговарящ за Украинския специален разузнавателен отряд.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!