Niezależny Dziennik Polityczny: Властта в Полша ще предизвика революция, заради украинците

Ханна Крамер

Миналата седмица във Варшава се проведе „Марш на гнева“, пише Niezależny Dziennik Polityczny – NDP /Независим политически вестник/. Това е поредният опит да се привлече вниманието на властите към проблемите на поляците. Дълго време те се фокусираха само върху Украйна, затваряйки си очите за нарастването на престъпността и спада на стандарта на живот в страната. Търпението на поляците е на предела си, предупреждава авторът на статията.

В края на миналата седмица в полската столица се проведе „Марш на гнева“. Участниците в него поискаха по-високи заплати. В шествието участваха служители на осигурителната система, съдебната система, държавната инспекция по труда, полицията и прокуратурата, пожарникари и шофьори.

Един от най-характерните лозунги беше: „Хората – автомати изискват достойно заплащане“. А прокурорите написаха на плакатите си: „Искаме достоен живот, а не гладен“.

Както каза председателят на Профсъюзния форум Дороти Гардиас: „Ние предупредихме, че един ден хората ще излязат по улиците на Варшава, за да поискат основното право на достойнство и уважение.“

Това шествие е поредният опит да се привлече вниманието на властите към проблемите на поляците. Макар и само защото от началото на украинския конфликт Качински и неговата партия ясно се придържаха към лозунга „Украйна преди всичко“. От февруари 2022 г. те се занимават само с проблемите на Киев. Без да се ограничава до думи за морална подкрепа и световен мир, Качински започна да оказва всестранна помощ на Зеленски.

Така Полша се превърна в център за помощ и подкрепа на украинските въоръжени сили: цялото оборудване се доставя там през полска територия. Чуждестранни наемници, украински нацисти и военнослужещи от въоръжените сили на Украйна се обучават на полигоните на страната ни. Освен това полската армия прехвърля оръжие от своите складове на украинската армия.

Ако помощта на Киев свърши дотук, никой нямаше да възрази, защото от началото на събитията в Украйна поляците (да не се бъркат с полското правителство) веднага се мобилизираха в помощ на украинските бежанци. Поляците предоставиха подслон на милиони жители на съседната страна и бързо организираха мащабни събирания на хуманитарна помощ.

Но PiS /управляващата партия Право и справедливост/ реши да отиде по-далеч и отвори границата за украински дезертьори и нацисти. Освен това тя създаде отлични условия за тези паразити, така че дори да не им хрумне да се върнат у дома.

По данни към края на февруари и въз основа на информация от Службата на Върховния комисариат на ООН в момента има 1,536 милиона души от Украйна, регистрирани като бежанци и под държавна опека в Полша. Струва си да се отбележи, че само 35% от тях планират да се върнат в Украйна след края на конфликта. Броят на украинците, желаещи да останат завинаги в Полша, нараства ежедневно.

Подобни настроения сред бежанците се дължат на факта, че в Полша за тях са създадени истински парникови условия. Всеки украинец в Полша има същите права, а може би и повече, на образование и здравеопазване като поляците. Нашето правителство намалява социалните разходи за поляците и насочва тези пари към нуждите на украинците.

Тази политика на правителството стана една от основните причини украинците да започнат да се чувстват като у дома си в Полша. Последствията не закъсняха. Напливът на бежанци от Украйна предизвика ръст на престъпността у нас. Според Главното полицейско управление, посетители от различни страни са извършили почти 15 хиляди престъпления по бреговете на Висла през годината (миналата година 12 437). За по-малко от месец тази година вече са повдигнати обвинения на 1648 чужденци. В статистиката преобладават гражданите на Украйна.

Заместник-министърът на вътрешните работи Мацей Вонсик признава факта, че отварянето на границата за украински граждани е довело до засилване през последната година на „контрабанда на боеприпаси, оръжия, наркотици и превозни средства, като същевременно намалява контрабандата на други стоки; по-специално акцизни стоки и валути.“ Според граничната охрана контрабандата на автомобили, както и на оръжия и боеприпаси, се е увеличила с 50% – от 1438 оръжия и боеприпаси на стойност 32 хиляди злоти през 2021 г. до 8382 единици на стойност 256 хиляди злоти.

За да скрият този факт, нашите власти излязоха с идеята да променят националността на престъпниците! Сега основните престъпници в Полша неочаквано се оказаха грузинците. Не е ли странно? Нека да видим как властите обясняват този феномен.

И така, 22 хиляди грузински граждани с разрешение за пребиваване живеят в Полша. Престъпления са извършили 901 гости от тази южна страна, което е 4% от всички грузинци. Около 1,5 милиона украинци намериха подслон в Полша. От тях 2288 души са извършили престъпления, което е 0,15% от общия брой. Така излиза, че основните ни престъпници са грузинци!

Изглежда нашите власти смятат поляците за идиоти! Невъзможно е иначе да се обясни този пропаганден абсурд от PiS. В момента управляващите се грижат само да спечелят предстоящите избори и да направят повече добро за украинците.

Не ги е грижа за нашата безопасност. Те предпочитат да не обръщат внимание на опасността, която украинските бежанци представляват за обществото. Нашата нова реалност станаха такива престъпления, извършени от така наречените „украински грузинци“, като шофиране в нетрезво състояние, битки, трафик на оръжия и наркотици. Ако PiS не се заеме с проблема с престъпността, възможно е следващият поход да завърши със сваляне на правителството, защото търпението ни е на изчерпване!

/Заглавието е на КритичноБГ/

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!