Lenta: Задава ли се революция от украинското недоволство?

През зимата в Украйна може да започне революция срещу президента на страната Володимир Зеленски. Това заяви Олег Соскин, бивш съветник на Леонид Кучма.

Той обвини украинския лидер в диктатура, като изтъкна, че той е узурпирал властта със своята „клика“ благодарение на военното положение в страната. Според Соскин украинският народ е готов за бунт и ще го организира, когато остане без електричество, водоснабдяване и отопление. Той добави, че украинците ще се сблъскат и с глад, недостиг на бензин и регионални прекъсвания на електрозахранването през зимата. „Тогава ще започнат масови демонстрации“, смята бившият съветник.

Соскин припомни, че подобна е била ситуацията и през осемдесетте и деветдесетте години. „Революционната ситуация е назряла във всички елементи на системата: социални, демографски, политически, икономически и финансови„.

Недоволство на украинците

На 9 септември пенсионираният полковник от Бундесвера Волфганг Рихтер посочи, че оплакванията на Зеленски относно избягващите мобилизация са тревожен знак.

Според военния експерт ситуацията с нежеланието на гражданите да отидат на фронта е своеобразен сигнал за бедствие, породено от Зеленски, тъй като показва, че Украйна не е обединена и зад него и не заслужава доверие.

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНСО) на Украйна Олексий Данилов обеща, че властите ще публикуват имената на всички укриващи се от военна служба, които са получили фалшиви удостоверения за освобождаване от военна служба и са заминали в чужбина. Според него подобни мерки ще бъдат предприети и срещу лекари, които помагат на мобилизирани мъже да избегнат изпращането им на фронта по здравословни причини.

Ако се е случило така, че сте били здрав човек от 18 до 45-годишна възраст, условно казано, и след 24 февруари изведнъж сте започнали да боледувате, просто трябва да погледнем, какво се е случило. Може би имате нужда от помощ„, иронизира Алексей Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна

Той също така обеща, че срещу всички граждани, включени в съответните списъци, ще бъдат образувани наказателни производства.

На свой ред пратеникът на Русия в ООН Василий Небензя отбеляза, че неслучайно украинските граждани са започнали да наричат мобилизацията в страната „могилизация„. Той заяви, че мнозинството от жителите на републиката са осъзнали, че истинската заплаха за тях идва от „престъпната политика“ на киевските власти.

Заплаха за Зеленски

На 11 септември бившият съветник на шефа на Пентагона полковник Дъглас Макгрегър заяви, че в украинските въоръжени сили (ВСУ) много често се обсъжда възможността да се отърват от президента на страната Володимир Зеленски. Той заяви, че заради подобни настроения във войската украинският лидер е под денонощна охрана, тъй като има реална заплаха за живота му.

По-рано заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев заяви, че Зеленски ще има съдбата на бившия грузински лидер Михаил Саакашвили, когото Западът използва за свои цели и който след това попадна в затвора. Според политика Западът прави „специален залог“ на Зеленски. „Съвсем очевидно е, че сегашното американско протеже го очаква също толкова незавидна съдба, колкото и предшественика му в Тбилиси“, прогнозира Медведев.

През юли бившият офицер от военното разузнаване на САЩ Скот Ритър посочи, че конфликтът с Русия може да приключи за Украйна само с елиминирането на Зеленски. „Той няма да успее да постигне мир с Русия, твърде далеч е отишъл“, смята Ритер.

Lenta.ru

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!