Reuters: САЩ одобряват изпращането на F-16 в Украйна. Но по-късно. Пък и Нидерландия ги изважда от употреба

Съединените щати одобриха изпращането на изтребители F-16 от Дания и Нидерландия за Украйна, за да се защитават  украинците от руски нашественици, пише Reuters. 

Това обаче нямало да стане сега, а веднага щом приключи обучението на пилотите, заявил американски военен служител в четвъртък за медията.

„Украйна активно се стреми към американските изтребители F-16, които да ѝ помогнат да се противопостави на руското въздушно превъзходство. Вашингтон даде на Дания и Нидерландия официални уверения, че САЩ ще ускорят одобряването на исканията за прехвърляне на F-16 в Украйна, когато пилотите бъдат обучени, каза служителят. „Приветстваме решението на Вашингтон да проправи пътя за изпращане на изтребители F-16 в Украйна„, заяви холандският външен министър Вопке Хукстра в профила си в X, известен преди като Twitter.

„Сега ще продължим да обсъждаме темата с нашите европейски партньори“, казал информаторът за медията, но не уточнил, колко време ще се проточат въпросните разговори.

През май холандският министър-председател Марк Рюте заяви, че Нидерландия сериозно обмисля да предостави на Украйна F-16, тъй като в момента… постепенно извеждала изтребителите от въоръжените си сили.

Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ

Според данни на нидерландското министерство на отбраната в момента Нидерландия разполага с 24 оперативни F-16, които ще бъдат извадени от експлоатация до средата на 2024 г. Други 18 самолета са на разположение за продажба.

Държавният секретар Антъни Блинкен изпрати писма до датските и холандските си колеги, в които ги уверяваше, че молбите ще бъдат одобрени, пише медията.

„Пиша ви, за да изразя пълната подкрепа на Съединените щати както за прехвърлянето на изтребители F-16 на Украйна, така и за обучението на украински пилоти от квалифицирани инструктори“, казва Блинкен в писмо до двамата служители, копие от което е предоставено на Ройтерс.

Блинкен заяви: „Остава изключително важно Украйна да може да се защити от продължаващата руска агресия и нарушаване на нейния суверенитет. „

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!