Ройтерс разказа за ръста на печалбите на американските отбранителни компании, заради Украйна

Американските отбранителни компании са увеличили печалбите си на фона на оръжейните доставки за Украйна. Това беше съобщено от Ройтерс на 27 октомври. Според агенцията подписаните през миналата година договори с производители като Lockheed Martin, General Dynamics и RTX са започнали да им носят приходи.

„Много бързо преминахме от 14 хиляди артилерийски снаряда на месец на 20 хиляди. Работим предсрочно, за да увеличим този производствен капацитет до 85 хиляди или дори 100 хиляди на месец“, заяви главният финансов директор на General Dynamics Джейсън Айкън.

Отбелязва се, че General Dynamics Combat Systems, която произвежда бронирани машини, танкове и артилерия за Украйна, е увеличила приходите си с почти 25% в сравнение с миналата година.

На свой ред RTX съобщи, че е получила поръчки на стойност 3 млрд. долара, свързани с попълването на украинските и американските военни запаси. Компанията очаква да увеличи приходите си в бъдеще.

В същото време ръководителите на отбранителните компании заявиха, че им липсва квалифицирана работна ръка, а веригите за доставки остават доста нестабилни.

На 23 октомври Едуард Каролчук, колумнист на полското списание Myśl Polska, заяви, че американската финансова олигархия умишлено протака конфликта в Украйна, за да запази достъпа си до държавния бюджет на САЩ. Според него американските производители са превърнали украинската държава в център за продажба на оръжие, за да заобиколят ограниченията за износ.

Преди това, на 21 октомври, както КритичноБГ съобщи бившият американски президент Доналд Тръмп заяви, че Съединените щати се насочват към трета световна война заради некомпетентната политика на настоящия американски лидер. Той отбеляза, че Джо Байдън „няма представа какво се случва“.

На 20 октомври, Байдън поиска от Конгреса на САЩ да предостави на Украйна и Израел допълнителна военна и друга помощ в размер на около 106 млрд. долара, от които над 60 млрд. долара са предназначени за Киев, 14,3 млрд. долара – за укрепване на Израелските сили за отбрана, 10 млрд. долара – за хуманитарна помощ за палестинското население, а останалите – за други цели, свързани с националната сигурност.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече