Reuters: Столтенберг остава на върха на НАТО още една година?

Йенс Столтенберг може да остане генерален секретар на НАТО още една година, след като Алиансът се затруднява да избере негов заместник преди срещата на върха в Литва в средата на юли. Това пише Reuters, позовавайки се на свои отлично информирани източници.

„Столтенберг прекара девет години на този пост и трябва да се оттегли в края на септември, но има широка подкрепа в Алианса и продължава да бъде ефективен лидер, е казал източникът за агенцията, пожелал анонимност.

„Администрацията на Байдън се обединява около идеята Столтенберг да остане на поста си още една година“, е добавил служител в Белия дом. „В момента не изглежда да има консенсус в рамките на алианса за неговия заместник“.

„Шансовете Столтенберг да бъде помолен да удължи мандата си за четвърти път се увеличиха с наближаването на срещата на върха във Вилнюс, защото съюзниците се опасяват от потенциално разединение, тъй като НАТО продължава да реагира във войната в Украйна. Който и да заеме тази роля ще бъде изправен пред двойното предизвикателство – да запази съюзниците заедно в подкрепа на Украйна и същевременно да се предпази от всякаква ескалация, която би въвлякла НАТО директно във война с Русия“, пише агенцията.

Ройтерс припомня, че миналата седмица британският министър на отбраната Бен Уолъс обави, че иска да се кандидатира за поста генерален секретар на НАТО, но тъй като редица правителства настояват Алиансът да се оглави за първи път от жена, датският министър-председател Мете Фредериксен се е очертала като сериозен претендент. Тя се е срещна с президента на САЩ Джо Байдън във Вашингтон по-рано този месец, преди Столтенберг да посети Белия дом преди дни и да разговаря с Байдън.

Източник: Reuters

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!