Reuters: Кален в битки руски генерал е уволнен, заради критика към военното ръководсто

Руски генерал заяви, че е бил уволнен като командир, след като е разказал за тежката ситуация на фронта в Украйна, където според него руските войници са били предадени в гръб от висшето военно ръководство, съобщава Reuters.

След бунта на наемниците от „Вагнер“ на 24 юни, който бе най-голямото вътрешно предизвикателство за руската държава от десетилетия насам, президентът Владимир Путин засега запазва министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов на работните им места, припомня медията.

Генерал-майор Иван Попов, който командва 58-а комбинирана армия, заяви в гласово съобщение, публикувано от руския депутат Андрей Гурульов, че е бил уволнен, след като е казал истината на висшето командване и за ситуацията на фронта. „Украинската армия не може да пробие редиците ни на опред, но нашето висше ръководство ни заби нож в гърба, жестоко обезглавявайки армията в най-трудния и напрегнат момент“, каза Попов.

Попов, който командваше руските части в Южна Украйна, изрично повдигна въпроса за смъртта на руските войници от украинската артилерия и заявява, че армията не разполага с подходящи системи за противодействие и разузнаване на вражеската артилерия. Министерството на отбраната на Русия не направи незабавен коментар, а Ройтерс не успя да провери през независими източници, автентичността на гласовото съобщение, пише още Агенцията.

Не е ясно кога е записано съобщението и не е известно настоящото местонахождение на Попов. Министерството на отбраната на Русия не е съобщило нищо за уволнението му.

Ако е автентична, подобна публична критика към военното ръководство на Русия от страна на кален в битки генерал, отправена по-малко от три седмици след бунта във Вагнер, би означавала продължаващо недоволство в руската армия, която води най-голямата сухопътна война в Европа след Втората световна война, допълва Reuters.

Източник: Reuters

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!