Рецепта за катастрофа: Ако ЕС пренебрегне трусовете, може да остане без бъдеще

Гжегож Адамчик, RMXNews

от Лазар Лазаров
Европа, ЕС

Последните резултати от изборите за Европейски парламент и реакциите към тях предизвикаха дискусии за истинското значение на европейската автономия – термин, често прокламиран от френския президент Еманюел Макрон, който сега изглежда лишен от истинска същност отвъд помпозните декларации от страна на Париж. Тези избори разкриха неговите действителни и конкретни последици.

Във Франция политическите сътресения са очевидни. Президентът Макрон обяви, че предстоят избори в отговор на новите пукнатини в основите на политиката на ЕС.

За разлика от това Германия може да се сблъска със сериозни проблеми през есента, когато там се провеждат местни избори. Някои смятат, че Полша е убежище на мира, но това може да е само временна илюзия.

Въпреки тези пукнатини структурата на Европейския съюз все още стои привидно непоклатима. Преобладаващите убеждения в ЕС предполагат, че нищо съществено не се е случило: Центърът е силен, двете основни партии на брюкселския истаблишмънт са запазили мнозинството си и макар че популистите са спечелили повече гласове, те все още могат да бъдат обуздани.

Тази перспектива обаче се разглежда като рецепта за катастрофа.

ЕС не се нуждае от нови предупредителни сигнали и ако този път няма смелостта да поеме сериозни последствия, проектът може да остане без бъдеще. Необходима е истинска европейска автономия – способността на ЕС да поправя собствените си грешки, да се самокоригира, да се учи от опита си и да разсъждава в политически план. Трябва да се създадат механизми за контрол и търсене на отговорност от онези, които са се провалили и са злоупотребили с доверието.

ЕС вече не може да бъде инструмент за изнудване на една държава от друга. Макар това да изглежда като идеалистична гледна точка, която може да бъде разбита от суровата реалност, в която само силните надделяват, европейската интеграция без идеализъм е безсмислена.

Ако Съюзът не се третира като общо тяло, споделено благо и обща собственост на всички, той няма да разпознае вътрешните проблеми, които го тормозят, нито ще може да ги излекува. Способността за самостоятелно обновяване е истинската същност на европейската автономия.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!