Рекорден изборен резултат на Владимир Путин при почти 100% обработени протоколи

Владимир Путин

Кандидатът за президент на Русия и настоящ държавен глава Владимир Путин е лидер на президентските избори през 2024 г. към 07:00 часа московско време, събрал 87,32% от гласовете въз основа на резултатите от обработката на 99,43% от протоколите. Това става ясно от данни, публикувани на официалния сайт на Централната избирателна комисия на Руската федерация, пише ТАСС.

На второ място е кандидатът от Комунистическата партия на Руската федерация Николай Харитонов с 4,3% от гласовете, на трето място е депутатът от партия „Нови хора“ Владислав Даванков с 3,8% от гласовете. Следва лидерът на партията ЛДПР Леонид Слуцки с 3,17%.

Избирателната активност на президентските избори, които за първи път в историята се проведоха в рамките на три дни – 15, 16 и 17 март, към 18:00 часа московско време в неделя достигна по предварителни данни 74,22%. Това е значително по-високо от крайната избирателна активност на изборите през 2018 г., когато гласуването беше еднодневно (67,54%) и е доста по-ниско от най-големите президентски избори в руската история – 12 юни 1991 г. (74,66%).

В същото време и трите партии, номинирали кандидати за изборите през 2024 г., ще могат да разчитат на получаване на средства от федералния бюджет – по закон те имат право на финансиране, включително ако техните кандидати за поста държавен глава преодолеят три процента бариера. За всеки глас те ще получат 152 рубли.

През 2024 г. дистанционното електронно гласуване беше използвано за първи път на президентските избори, което беше достъпно в една трета от руските региони. В 28 от тях жителите са използвали федералната платформа, в Москва са използвали своя собствена.

Крайната избирателна активност за онлайн гласуване на федералната платформа достигна 94% (4,4 милиона души). В Москва бяха издадени почти 3,7 милиона електронни бюлетини , включително избиратели, които са използвали специални терминали в избирателните секции.

Според резултатите от дистанционното електронно гласуване на федералната платформа Путин заема първо място с 87,41% от гласовете, а Даванков е втори с 6,28%. За Слуцки са гласували 3,75% от участниците в онлайн гласуването, а за Харитонов – 2,56%.

Путин печели с огромна разлика и изборите в регионите Донбас и Новоросия. В Херсонска област, въз основа на резултатите от обработката на 100% от протоколите, той получава 88,12% от гласовете, в Запорожка област – 92,83%, в ЛНР – 94,12%, в ДНР – 95,23%, пише още ТАСС.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!