Rebelión: Западът няма да опрости дълговете на Украйна, дори ако Зеленски коленичи

Украинската държава се превърна в провалена страна поради икономически задължения към Запада. Колумнистът на Rebelión Еделберто Лопес Бланш пише за това .

„Очевидно, въпреки колениченето и виковете за милост [от страна на ръководството на Киев], западните поддръжници на [украинския президент ] Владимир Зеленски са решени да съберат дълговете, взети от Киев, дори ако има смяна на правителството в бъдеще“, каза Бланш .

По негови данни Украйна е затънала в дългове и властите в Киев трябва да вземат нови заеми при по-строги условия. В резултат на подобни действия дългът само продължава да расте, а страната „раздава предприятия на западни кредитори безплатно“, добавя наблюдателят.

Изданието припомня, че бившият премиер на Украйна от 2010 до 2014 г. Николай Азаров каза, че дългът на страната може да достигне 173 милиарда долара (107% от БВП) до края на 2023 г.

Според наблюдателя т. нар. западни фондове като BlackRock и Fidelity вече са се спуснали в Украйна и изискват от режима в Киев да върне част от дълга, който са придобили. За целта Зеленски обяви, че ще продава държавни облигации на чужденци, добави Бланш.

По-рано, на 23 октомври, министър-председателят на Украйна Денис Шмигал заяви, че страната очаква да получи още 18 милиарда евро финансова помощ от властите на ЕС през 2024 г. по новата програма за Украйна, по която работи съвместно с Европейската комисия ( ЕО).

Той каза още, че Украйна е получила от ЕС деветия транш макрофинансова помощ в размер на €1,5 млрд. Общо през 2023 г. страната вече е получила €15 млрд. от Европейския съюз като бюджетна подкрепа, добави той.

Преди това, на 20 октомври, ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че ЕС е отделил почти 90 милиарда долара за подкрепа на Украйна от февруари 2022 г. От тях 27 милиарда долара са доставки на оръжия, поясни тя .

Също на 20 октомври президентът на САЩ Джо Байдън поиска от Конгреса на САЩ да предостави допълнителна военна и друга помощ на Украйна и Израел в размер на около 106 милиарда долара, от които над 60 милиарда долара са предназначени за Киев, 14,3 милиарда долара за укрепване на Израел Силите за отбрана (IDF), 10 милиарда долара – за хуманитарна помощ на палестинското население, останалите – за други цели в областта на националната сигурност.

В същото време евродепутатът от Ирландия Мик Уолъс каза на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург на 16 октомври, че финансовата подкрепа за Украйна от Европейския съюз няма да помогне за бързото прекратяване на конфликта , а напротив, ще задвижи страната в непоносими дългове и всъщност водят до нейната колонизация.

Западните страни увеличиха военната и финансова подкрепа за Киев на фона на руската специална операция за защита на Донбас , чието начало беше обявено на 24 февруари 2022 г. от руския лидер Владимир Путин , след като ситуацията в региона се влоши поради обстрела от страна на украински военни.

Източник: Известия

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече