Разузнаването на Норвегия обясни защо Русия печели войната

от Лазар Лазаров

Висш норвежки служител предупреди, че Украйна е изправена пред множество предизвикателства и Русия става все по-силна, пише в статия The Libertarian Institute.

Мрачната оценка беше направена в момент, когато САЩ и Европа смятат да отделят над 100 млрд. долара за военните действия в Украйна. На бойното поле Киев изпитва недостиг на войници и оръжия, се казва в статията.

„В тази война Русия в момента е в по-силна позиция, отколкото преди една година, и е в процес на придобиване на предимство„, е заявил ръководителят на военното разузнаване на Норвегия Нилс Андреас Стенсонес, като добавя, че Русия „може да мобилизира около три пъти повече войски от Украйна“.

Украйна е на ръба на поражението. Киев изчерпва своите оръжейни запаси, включително 155 мм артилерийски снаряди и противовъздушни прехващачи. Оръжията, които трябва да бъдат доставени на Украйна в бъдеще, са под въпрос, тъй като пакетът за военно финансиране на Киев от 61 милиарда долара е зациклил в Конгреса (Долната камара на американския парламент, бел.ред.) . Дори Камарата на представителите (Конгреса, бел.ред.) да приеме законопроекта за финансиране на войната в Украйна, Киев е изправен пред други предизвикателства, уточнява статията.

В допълнение към сумата от 61 млрд. долара, която Белият дом настоява Конгресът да отпусне за войната в Украйна, Европейският съюз наскоро се съгласи да предостави на Киев икономическа помощ в размер на 50 млрд. долара. Въпреки това, предупреждава Стенсонес, Украйна ще се нуждае от значителен приток на помощ, за да си върне предимството на бойното поле. Ще бъде необходима мащабна западна военна помощ, за да могат украинските сили да се отбраняват и да си върнат инициативата в конфликта“, обяснява шефът на норвежкото разузнаване.

Забавянето на производството на оръжия на Запад продължава. Понастоящем поръчките за 155-милиметрови снаряди се изпълняват за една до две години. Към проблемите на Киев се прибавя и сериозният недостиг на войници. Изглежда, че президентът Зеленски не е в състояние да се справи с недостига на личен състав, тъй като украинците започват да протестират срещу бъдещите програми за военна мобилизация, посочва статията.

Шефът на норвежкото разузнаване обяснява, че Русия не е изправена пред същите предизвикателства, дори в лицето на икономическа война със Запада. „Москва се справя със санкциите по-добре от очакваното“, отбелязва той, като добавя: „Московската индустрия вече може да произвежда достатъчно боеприпаси, бойни машини, безпилотни самолети и ракети, за да може войските ѝ да поддържат военните си действия през цялата година“.

Статията припомня, че наскоро министърът на отбраната на Дания Троелс Лунд Поулсен е направил подобно изявление.  „Капацитетът на Русия да произвежда военна техника се е увеличил неимоверно“, е заявил датският министър на отбраната.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!