РАЗСЛЕДВАНЕ: Пъзелът Mpox. През 2021 г. учени правят симулация с измислена пандемия с изключително висока смъртност. Решават, че е от… Маймунската шарка! Как започна всичко?

Пандемия, вирус

Германската журналистка на свободна практика от Кьолн Мартина Биниг публикува в своя блог разследващият материал – „Малък пъзел с маймунска шарка“. В него тя с линкове към документи описва как се стигна до обявената от СЗО „извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение“ с маймунската едра шарка. КритичноБГ проучи документите и откри доста смущаващи факти.

ПЪРВА ЧАСТ НА ПЪЗЕЛА

Германската журналистка Мартина Биниг припомня, че всичко започва през март 2021 г. с предвидена симулационна игра на тема „маймунска шарка“, която ще се проведе като част от Мюнхенската конференция по сигурността. Сред участниците е не кой да е, а Джеръми Фарар, тогавашен директор на Wellcome Trust Foundation, който е главен учен в Световната здравна организация (СЗО) от второто тримесечие на 2023 г. Вероятно няма да се изненадата, че симулационната игра е подкрепена от фондация Бил и Мелинда Гейтс, наред с други. 

Но и Джеръми Фарар, шеф на Wellcome Trust не е за пренебрегване, заради фондацията, която представлява. Проверка на КритичноБГ показа, че тя е благотворителна и се занимава с изследвания в областта на здравеопазването. Намира се в Лондон, Обединеното кралство.

През 2020 г. фондът разполага с финансово дарение в размер на 29,1 МИЛИАРДА АНГЛИЙСКИ ЛИРИ. С това колосално финансово състояние тя е четвъртата в света най-богата благотворителна фондация! Според сайта на Световния икономически форум, инвестиционният портфейл на фондацията е от 37,8 МИЛИАРДА АНГЛИЙСКИ ЛИРИ.

Обръщаме внимание, че към този момент маймунската шарка е рядко срещано заболяване. Болестта е идентифицирана за първи път през 1959 г. в зоопарка на Копенхаген сред маймуни. Това е причината тя да бъде наречена и с това име, макар че при естествени условия боледуват предимно някои африкански видове гризачи. Чак през 2003 г. възниква епидемия от шарка и сред хората в САЩ.

В периода май – юни 2003 г. в няколко средноамерикански щата заболяват около 50 души

Да се върнем към сценария на симулационната игра с епидемията от маймунска шарка. Планирано е да се случи на 15 май 2022 г. В него са участвали

„19 висши ръководители и експерти от Африка, Северна и Южна Америка, Азия и Европа с десетилетия комбиниран опит в областта на общественото здраве, биотехнологичната индустрия, международната сигурност и филантропия“

След провеждането на симулацията е публикуван документ със заглавие: „Укрепване на глобалните системи за предотвратяване и реагиране на биологични заплахи с големи последици“, който е от 33 страници. 

В неговия преамбюл пише: „В рамките на учението бяха разгледани пропуските в националната и международната биологична сигурност и структурирането за готовност за реагиране на пандемии – проучване на възможностите за подобряване на възможностите за превенция и реагиране на биологични заплахи с висока степен.“

Проверка на Критично установи, че въпросният сценарий на учението симулира смъртоносна глобална пандемия, включваща необичаен щам на вируса на маймунската едра шарка (до този момент все още се нарича маймунска шарка, но по-късно беше предложено да се казва mpox. Част от мотивите за промянат бяха, че терминът „маймунска шарка, носи елементи на… расизъм?!? бел. Критично).

Всичко започва в измислената държава  Бриния като вирусът се разпространява в световен мащаб САМО ЗА 18 месеца.

По-интересното е, че в симулацията експертите в симулацията от целия свят приемат, че вирусът на маймунската шарка е пуснат с цел предизвикване на пандемия от терористична група, „чрез аерозоли на железопътните гари“.

Патогенът е бил разработен в лаборатория с неадекватни, т.е. слаби, разпоредби за биосигурност и биозащита и слаб надзор. До приключването на пандемията смъртните случаи се изчисляват на 270 МИЛИОНА ЖИТЕЛИ ПО ЦЯЛАТА ПЛАНЕТА.

Според сценария, Бриния е с население от 250 млн. души. Шест месеца след пускането на вируса той се е разпространил в 83 държави. Налице са 70 милиона регистрирани случая на заразени. 1,3 милиона смъртни случая.

„Към този момент няма ефективни терапии или ваксини, държавите трябва да разчитат основно на нефармацевтични интервенции, за да смекчат въздействието на пандемията.“

„Глобалната пандемия води до повече от три милиарда заразени и повече от 270 милиона смъртни случая до края на декември 2023 г. В пика на пандемията близо 500 млн. души са заразени едновременно, а 161 милиона души едновременно се нуждаят от хоспитализация“, се казва в резюмето на симулацията. 

След като разгледахме симулацията на хипотетичната пандемия от маймунска шарка преминаваме към

ВТОРА ЧАСТ НА ПЪЗЕЛА

Припомняме ви, че симулацията на хипотетичната пандемия се провежда на 15 май 2022 г. САМО ТРИ ДНИ ПО-КЪСНО, от 18 май 2022 г. ЗАПОЧВАТ ДА СЕ съобщават все повече и повече случаи на маймунска шарка. Особено в Европа, пише Мартина Биниг.

ДВА МЕСЕЦА ПО КЪСНО:

На 23 юли 2022 г. СЗО обяви епидемията за извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение. Международното извънредно положение в здравеопазването ще бъде отменено на 11 май 2023 г.

ТРЕТА ЧАСТ НА ПЪЗЕЛА

ШЕСТ МЕСЕЦА ПО-КЪСНО. На 28 ноември 2022 г. СЗО обяви, че „маймунската шарка“ отсега нататък ще се нарича „Mpox“ (като синоним на „маймунска шарка“).“И двете имена ще се използват едновременно за една година, докато „маймунската шарка“ бъде премахната“, пише на сайта си СЗО. Факт е обаче, че година след изтичането на срока, заболяването продължава да се нарича с двете имена. Мотивите за промяната на името:

„Когато епидемията от маймунска едра шарка се разрасна по-рано тази година, бяха наблюдавани и докладвани на СЗО расистки и заклеймяващи изрази в интернет, в други среди и в някои общности.“

ЧЕТВЪРТА ЧАСТ ОТ ПЪЗЕЛА

ЧЕТИРИНАДЕСЕТ МЕСЕЦА ПО-КЪСНО: На 18 септември 2023 г. BioNTech публикува прессъобщение за своето „стратегическо партньорство“ с Коалицията за иновации за превенция за епидемия – накратко CEPI.

КОЙ СТОИ ЗАД ТАЗИ КОАЛИЦИЯ?

Според Мартина Биниг, това са: СЗО, Европейската комисия, отделни правителства, изследователски институции, фармацевтични компании, фондации и частни донори, който беше иницииран в Давос през януари 2016 г. Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс отново е значително ангажирана. CEPI си постави за цел да разработи ваксини в рамките на 100 дни. Мисията на CEPI се подкрепя от G7, G20 и лидерите в индустрията.

В прессъобщението пише, че партньорството между BioNTech и CEPI спомага за разработването, наред с други неща, на базирана на иРНК Mpox ваксина. „CEPI ще предостави до $90 милиона за разработването на ваксини, базирани на иРНК.“

ПЕТА ЧАСТ ОТ ПЪЗЕЛА:

ПЕТНАДЕСЕТ МЕСЕЦА ПО-КЪСНО: Органът на ЕС за реагиране при извънредни ситуации в здравеопазването (HERA) сключва договор на 28 октомври 2023 г.  с фармацевтичната компания Meridian Medical Technologies за предоставяне на лекарства срещу маймунска едра шарка и кравешка едра шарка.

В договора пише: Рамковото споразумение за съвместни обществени поръчки има за цел да покрие средносрочните и дългосрочните нужди на 13 участващи страни.

ШЕСТА ЧАСТ ОТ ПЪЗЕЛА:

ДВАДЕСЕТ И ТРИ МЕСЕЦА ПО-КЪСНО: На 29 май 2024 г. BioNTech и CEPI обявиха, че CEPI ще финансира до $145 милиона в подкрепа на BioNTech в разширяването на обхвата на производственото съоръжение в Кигали, Руанда, насочено към посрещане на нуждите на африканските страни и в съответствие с глобалните стандарти.

„Производственото съоръжение на BioNTech в Кигали може да се превърне в първото комерсиално съоръжение за иРНК в Африка, предназначено да подкрепи целта на Африканския съюз и CDC на Африка да произвеждат 60 процента от общите дози ваксини, необходими на континента до 2040 г.“

СЕДМА ЧАСТ ОТ ПЪЗЕЛА: 

Преди дни на 5 август 2024 г. BioNTech публикува резултатите си за второто тримесечие на 2024 г. За шестте месеца до 30 юни 2024 г. има приходи от продажби в размер на 316,3 милиона евро, в сравнение с 1444,7 милиона евро през същия период на предходната година, за което писа КритичноБГ.

Нетната загуба възлиза на 1 122,9 милиона евро към 30 юни 2024 г. спрямо загуба от 311,8 милиона евро през същия период на миналата година.

Въпреки че компанията трябваше да приеме тежки загуби през първата половина на 2024 г., BioNTech очаква общи приходи от продажби от 2,5 до 3,1 милиарда евро за финансовата 2024 година. Тогава стана ясно, че компанията

започва комбинирани ваксини за COVID И ГРИП!

ОСМА ЧАСТ НА ПЪЗЕЛА:

На 8 август 2024 г. Центърът за здравна сигурност на Джон Хопкинс, който също много обича да участва в симулационни игри, обяви в своя бюлетин, че СЗО свиква група от експерти, за да определи

дали разпространяващите се огнища на Mpox в Африка представляват глобална извънредна ситуация в здравеопазването.

Неочаквано часове по-късно в същия ден африканският  орган за контрол на заболяванията – CDC, алармира: нов вариант на вируса Mpox се разпространява бързо в Централна Африка.

„През първите седем месеца на тази година имаше 14 250 потвърдени случая в Централна Африка, 160 процента повече в сравнение със същия период на миналата година“, обяви на пресконференция Жан Касея, генерален директор на CDC за Африка .“

ДЕВЕТА ЧАСТ НА ПЪЗЕЛА:

КАКВА ИЗНЕНАДА! На 14 август 2024 г. СЗО обяви Mpox за „извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение“. Вероятно читателите на КритичноБГ помнят, че дни преди това започнахме да повдигаме сериозно темата, след като шефът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус обяви най-напред в профила си в Х – Туитър, че свиква съвет от експерти за взимането на нъпросното решение, но новина на сайта на СЗО за предстоящата среща… нямаше!

Без да чака и ден, пак на 14 август, Службата за наблюдение на здравеопазването на Африканския съюз обяви извънредна ситуация за общественото здраве поради нарастващата епидемия от маймунска шарка на континента, съобщава AFP. Епидемията обхванала няколко африкански държави, особено Демократична република Конго.

„С натежало сърце, но с непоклатим ангажимент към нашия народ, към нашите африкански граждани, ние обявяваме mpox за извънредна ситуация за общественото здраве на континенталната сигурност“, заяви Жан Касея, ръководител на Африканските центрове за контрол и превенция на заболяванията (Africa CDC).

ДЕСЕТА ЧАСТ НА ПЪЗЕЛА: 

Пак на 14 август: В незабавен отговор на епидемията от Mpox в Африка, Органът на ЕС за готовност и реагиране при извънредни ситуации (HERA) осигурява и дарява 175 420 дози от ваксината MVA-BN® от Bavarian Nordic (датска компания). Ваксината MVA-BN® е единствената Mpox ваксина, одобрена от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) и Европейската агенция по лекарствата (EMA).

В момента САМО две африкански държави са дали разрешение за спешна употреба на ваксината MVA-BN, без да се уточнява кои. Но с тези темпове, скоро немалко африкански държави ще бъдат „убедени“ да поискат ваксини. 

Какво предстои в световен мащаб също можем да гадаем. На фона на забързания календар на събитията, който ви предоставихме, вероятно няма да чакаме много, за да разбелем!

Подкрепете, ако решите, КритичноБГ на линковете на началната страница на сайта

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!