Разкритие на The Epoch Times: Трилиони, похарчени за „промяна на климата“ въз основа на грешни температурни данни

За да се запази „годна за живеене планета“, Земята не може да се затопли с повече от 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива, предупреждава ООН. Неуспехът да се поддържа това ниво може да доведе до няколко катастрофи, включително увеличаване на сушата и свързани с времето бедствия, повече заболявания и смъртни случаи, свързани с горещината, и по-малко храна и повече бедност, според НАСА. С този увод The Epoch Times публикува обзорен материал, в който твърди, че през последните години са похарчени трилиони долари за промяна на климата въз основа на грешни темпуратурни изчисления. 

КритичноБГ публикува разследването със съкращения:

„За да предотвратят задаващите се трудности и да ограничат повишаването на глобалната температура, 194 държави-членки и Европейският съюз през 2016 г. подписаха Парижкото споразумение на ООН, правно обвързващ международен договор с цел „значително намаляване на глобалните емисии на парникови газове“.
След споразумението глобалните разходи за проекти, свързани с климата, се увеличиха експоненциално.

През 2021 г. и 2022 г. данъкоплатците по света са изразходвали средно 1,3 трилиона долара за такива проекти всяка година, според неправителствената консултантска група Climate Policy Initiative.

Това е повече от двойно повече от нивото на разходите направени за тази цел през 2019 г. и 2020 г., което възлиза на 653 милиарда долара годишно, и е значително повече от 364 милиарда долара годишно през 2011 г. и 2012 г., сочи докладът.

Въпреки парите, които се наливат, Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA) съобщи, че 2023 г. е най-горещата година в историята.

Станциите за мониторинг на климата на NOAA установиха , че средната температура на повърхността на земята и океана през 2023 г. е била с 1,35 градуса по Целзий над средната от прединдустриалната епоха.

„2023 г. беше не само най-топлата година в 174-годишния климатичен рекорд на NOAA – тя беше и най-топлата досега“, каза Сара Капник, главен учен на NOAA.
„Затоплящата се планета означава, че трябва да сме подготвени за въздействието на изменението на климата, което се случва тук и сега, като екстремни метеорологични явления, които стават едновременно по-чести и тежки.“

Но нарастващ хор от учени по климата казват, че показанията на температурата са грешни и че трилионите долари, които се изливат, се основават на проблем, който не съществува.

Оказва се, че над 90 процента от станциите за наблюдение на температурата на NOAA са дали завишени топлинни стойности, според Антъни Уотс, метеоролог, старши сътрудник по околната среда и климата в The Heartland Institute, автор на климатичния уебсайт Watts Up With That и директор на проучване, което изследва климатичните станции на NOAA. Той добавя, че останалите 10% с реални температурни данни не могат да променят общото изкривяване.

Метеорологът Рой Спенсър се съгласи.

Данните от повърхностните термометри имат фалшив ефект на затопляне защото са поставени в градски условия, това е като високо температурен остров, а затоплянето се увеличава с времето“, каза г-н Спенсър.

Той е главният научен сътрудник в Университета на Алабама, ръководител на научния екип на САЩ за усъвършенствания микровълнов сканиращ радиометър на сателита Aqua на НАСА и носител на медала за изключителни научни постижения на НАСА за работата си със сателитен мониторинг на температурата.

Спенсър също каза, че компютъризираните климатични модели, използвани за стимулиране на промени в енергийната политика, са още по-погрешни.

Подполковник Джон Шевчук, дипломиран метеоролог-консултант, каза, че проблемите с отчитането на температурата надхвърлят температурните отклонения. Пенсионираният подполковник е бил метеоролог във ВВС.

„След като видях много доклади за корекциите на NOAA към температурните данни на USHCN [Мрежата за историческа климатология на САЩ], реших сам да изтегля и анализирам данните,” каза подполковник Шевчук пред The ​​Epoch Times.
„Успях да потвърдя това, което други са открили. Очевидно е, че като цяло миналите температури са били по-ниски, докато настоящите температури са били „затоплени“.

Той твърди, че NOAA и NASA са коригирали исторически данни за температурата по такъв начин, че да направят миналото да изглежда по-студено и по този начин да направят настоящата тенденция на затопляне по-изразена.

Грешни показания на температурата
Ефектът на градския топлинен остров причинява по-високи температури в райони, където има повече сгради, пътища и други форми на инфраструктура, които абсорбират и след това излъчват слънчевата топлина, според Агенцията за опазване на околната среда.

Агенцията изчислява , че „дневните температури в градските райони са с 1–7 градуса по Фаренхайт по-високи от температурите в отдалечените райони, а нощните температури са с около 2–5 градуса по Фаренхайт по-високи.“
Следователно NOAA изисква всички негови станции за наблюдение на климата да бъдат разположени на поне 100 фута /30 метра/ от елементи като бетон, асфалт и сгради.

Въпреки това през март 2009 г. Уотс публикува доклад , който показва, че 89 процента от станциите на NOAA са имали проблеми с топлинното отклонение поради това, че са разположени на по-малко от 100 фута от тези елементи, а много от тях са били разположени до писти на летища.
„Намерихме станции, разположени до вентилаторите на климатичните инсталации, заобиколени от асфалтови паркинги и пътища, на горещи покриви и близо до тротоари и сгради, които абсорбират и излъчват топлина“, каза Уотс.

„Намерихме 68 станции, разположени в пречиствателни станции за отпадъчни води, където процесът на смилане на отпадъци води до по-високи температури, отколкото в околните райони.“

Докладът заключава, че температурният рекорд в САЩ е ненадежден и тъй като се смята за „най-добрият в света“, глобалните бази данни за температурата също са „компрометирани и ненадеждни“.

След доклада Службата на генералния инспектор на САЩ (OIG) и Службата за отчетност на правителството потвърдиха констатациите на г-н Уат и заявиха, че NOAA предприема стъпки за справяне с проблемите.

Въпреки уверенията,  Уотс има съмнения относно справянето на NOAA с проблемите и през април 2022 г. и май 2022 г. той и неговият екип преразгледаха много от същите температурни станции, които бяха наблюдавали през 2009 г.

Той публикува констатациите си в ново проучване на 27 юли 2022 г. То установи, че ДОРИ ПОВЕЧЕ, приблизително 96 процента, от температурните станции на NOAA все още не отговарят на собствените си стандарти.
„Има две основни отклонения в мрежата за повърхностна температура за Съединените щати и най-вероятно за света, които идентифицирах“, каза г-н Уотс.

„Най-голямото отклонение е ефектът на градския топлинен остров. Това, което се случва, е, че тъй като топлината се задържа от повърхностите и се освобождава във въздуха през нощта, ниската температура през нощта не е толкова ниска, колкото би могла да бъде, ако термометърът беше извън града и в полето.

През годините, каза той, все повече и повече инфраструктура е изградена около местата на термометрите, а през нощта асфалтът и бетонът освобождават абсорбираната топлина и повишават температурата.

Той е убеден, че въпреки че и NOAA, и НАСА твърдят, че могат да коригират данните си, за да отчетат ефекта на градския топлинен остров, отклонението е невъзможно да се преодолее, тъй като проблемът засяга 96 процента от наземните станции.

Преходна температура
Второто основно отклонение, което г-н Уотс идентифицира, са преходните температурни показания, които са краткосрочни температурни промени, които могат да дадат грешни показания.
Според Уотс NOAA започна да изключва своите живачни термометри в средата до края на 80-те години.

По-голямата част от мрежата му сега се състои от електронни термометри, които могат да измерват температурата за секунди.
„Но те записват само високата и ниската температура за деня и те могат да бъдат предубедени от ефекта на вятъра“, каза той.

„Например, можете да поставите един от тези температурни сензори близо до паркинг, който се намира на изток от термометъра. А вятърът през целия ден е предимно от юг. Но след това, внезапно, получавате промяна на вятъра и тя може да бъде причинена от няколко различни неща. Може да бъде причинено от промяна в метеорологичните условия. Може да е причинено от нещо, което блокира вятъра от юг, като камион, спрял наблизо.

„И така внезапно получавате вятър, който се измества от изток, идва през паркинга и вдига топлината. И термометърът ще реагира на това в рамките на секунда или две. И ще отчете висока температура от този порив на вятъра, който не е задължително да представлява времето през този ден. Това е аномалия. И същото нещо може да се случи през нощта.

Сателитни показания
За да получат по-точно отчитане на колебанията в повърхностните температури на Земята, г-н Спенсър и климатологът Джон Кристи разработиха набор от данни за глобалната температура от микровълнови данни, наблюдавани от сателити.
Г-н Кристи е професор по атмосферни науки в Университета на Алабама в Хънтсвил и директор на Научния център за земната система, който, заедно с г-н Спенсър, получи медала за изключителни научни постижения на НАСА за работата си със сателитен мониторинг на температурата.

Те започнаха своя проект през 1989 г. и анализираха данни от 1979 г.

Според сателитни данни от 1979 г. насам температурата на Земята се повишава с постоянна скорост от 0,14 градуса по Целзий на всеки 10 години.
И докато 2023 г. беше най-горещата година в историята поради линейните тенденции на затопляне, те казват, че това не е причина за обществена паника.

Да, изглежда, че 2023 г. е била най-топлата за последните около 100 години. Но числата имат значение. Магнитудът не е достатъчно голям, за да може някой да го усети“, каза г-н Спенсър.

„Освен това една година е кратко време, а не климат. Това, което има значение, е дългосрочната тенденция, да речем много десетилетия.

Той каза, че данните от 2023 г., добавени към 45-те години данни от 1979 г. насам, не променят общата тенденция от увеличение с 0,14 градуса по Целзий на всеки 10 години

….

Сегашната сума пари, 1,3 трилиона долара годишно, изразходвана за инициативи в областта на климата, далеч не е достатъчна, според Climate Policy Initiative.

„При усреднен сценарий годишното финансиране за климата, необходимо до 2030 г., нараства стабилно от 8,1 до 9 трилиона долара. Тогава очакваните нужди скачат до над 10 трилиона долара всяка година от 2031 г. до 2050 г.“, посочва групата .
„Това означава, че финансирането на климата трябва да се увеличава най-малко пет пъти годишно, възможно най-бързо, за да се избегнат най-лошите въздействия от изменението на климата.“

Организацията изброява своите спонсори на уебсайта си, включително Фондация Рокфелер, WWF и Bloomberg Philanthropies. Неговите партньори включват BlackRock, две климатични групи на ООН, няколко големи глобални банки и др.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!