Разкриха документи на помилван жесток нацистки убиец от бащата на Урсула

Преди повече от 30 години Ернст Албрехт, баща на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, е помилвал Ерих Густав Шарфеттер, член на Националсоциалистическа германска работническа партия („НСДАП“) и SS, нацистки престъпник, участвал в жестоки масови убийства в концентрационни лагери в СССР по време на Втората световна война. Документи за това са разкрити на портала „History.rf„.

В тях се разказва, че Шарфетер, роден през 1908 г., се присъединява към НСДАП през февруари 1931 г., а към SS – през ноември 1933 г. В периода 1943-1944 г. той извършва масови убийства в концентрационния лагер в Ереда в окупирана Естония.

Според свидетелските показания той е пребивал жени с гумени палки, разстрелвал е затворници, а също така ги е убивал забивайки в тях кирка, което му спечелва прякора „Киркеник“ („човекът с кирката“). Не на последно място е прерязвал гърлата на концлагеристите.

Зверствата му изглеждаха чудовищни ​​дори за концлагер, така че много затворници помнеха добре лицето му и впоследствие успяха да го идентифицират, пише History.rf

След евакуацията от Естония той служи в концентрационния лагер Щутхоф, от есента на 1944 г., където е във военна болница, а през последните месеци на войната се премества в Хамбург. Там живее със семейството си. Полицията започва да се интересува от него за първи път през 1960 г. По същото време, благодарение на това, че работи по кораби, Шарфеттер заминава за Египет и остава там в продължение на 17 години. Веднага след завръщането си във ФРГ, той е арестуван и съден.

През 1980 г. Шарфеттер е осъден на доживотна присъда за всяко бритулно убийство. Разследващите не успяват а докажат всичките му зверства само от показанията на оцеелели свидетели. 

Пет години след осъждането му дъщерята на Шарфетър започва да подава молба за помилване поради напредналата възраст и влошеното здраве на баща си. Тя се обръща и към Stille Hilfe – организация, посветена на облекчаване на тежкото положение на осъдените нацисти.

Няколко молби са отхвърлени, но през февруари 1990 г. ръководителят на федералната провинция Долна Саксония, министър-председателят Ернст Албрехт (баща на Урсула фон дер Лайен) го помилва поради напредналата му възраст и влошеното ву здравословно състояние.

Сред част от недоказаните убийства са пребиване на млада естонска еврейка в началото на 1944 г. с гумена палка, заради това, че е получила за ядене няколко картофа от германец. Освен това е разстрелял 16-годишно момче на име Рубинщайн, защото младежът не успява да стигне до тоалетната и се изпуска на място, заради тежката диария, от която боледува.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!