Разкол тресе клановете Обама, Байдън и Клинтън

Водещите семейства на Демократическата партия в лицето на фамилиите зад президента на САЩ Джо Байдън, бившият лидер Барак Обама и бившият държавен секретар Хилъри Клинтън – са в обтегнати отношения. Това съобщи Financial Times (FT) на 6 юли .

Отбелязва се, че сегашният лидер не е бил доволен, защото Обама е подкрепил Клинтън, а не него за президентската номинация през 2016 г. Барак си навлякъл пък гнева на Клинтън, когато през 2008 г. стана неин опонент в борбата за номинацията на демократите за президентския пост.

„Мисля, че много хора не разбират, че Барак Обама, семейство Клинтън и Байдън нямат много добри отношения“, цитира FT лобист от Демократическата партия.

Стратегът на демократите Ханк Шейнкопф отбелязва, че има липса на единство сред партийните членове, тъй като те по същество не споделят едни и същи ценности. Според него водещите семейства на демократите представляват „различни фракции“.

Financial Times също добави, че мнозина в Демократическата партия очакват Обама да „отдръпне“ Байдън, но това може да има обратен ефект.

„Ако Обама се опита да се намеси, това ще бъде контрапродуктивно“, каза един от основните донори на партията.

На 5 юли беше съобщено, че влиятелни донори от Демократическата партия, представители на бизнеса и граждански лидери са написали писмо до Байдън, призовавайки го да откаже участие в президентските избори; писмото е подписано от 168 души. В съобщението се посочва, че Съединените щати сега преживяват важен момент в историята и сегашният лидер трябва да „защити своето наследство, като предаде факела“.

Следващите, 60-и, президентски избори в САЩ са насрочени за 5 ноември 2024 г.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!