Политически анализатор: Възможно е разцепление в Г-20

Обсъждането на украинската криза в Г-20 показва, че организацията е на път да се „разцепи“ и не върви в посоката, за която е създадена. Това коментира Александър Конков, кандидат на политическите науки и доцент в катедрата по политически анализ във Факултета по публична администрация на Московския държавен университет „Ломоносов“ пред „Известия“ на 7 септември.

Ден по-рано информационна агенция „Блумбърг“ съобщи, че държавите членки на Г-20 не са стигнали до единен подход към конфликта в Украйна. Беше подчертано, че Китай и Индия са отказали да осъдят остро конфликта. Изданието уточни, че държавите все още не са стигнали до компромис по отношение на позицията си към Русия.

„Подобни дискусии подчертават кризата на формата на Г-20, който за втора поредна година, вместо да насочи усилията си и основния акцент върху целите, заради които е създаден, а именно подобряване на макроикономическата ситуация в света, борбата с икономическите предизвикателства, които обединяват наистина всички държави, се занимава с украинския проблем, който е дори не само извън целите и задачите на организацията, но и касае държава, която не е член в нея, защото Украйна не е член на Г-20„, казва във Конков.

Политическият анализатор допълва, че ситуацията, в която Украйна става основна тема на обсъждане в навечерието на срещата на върха на Г-20, показва, че „като цяло Г-20 бавно, но сигурно започва да се разпада и не върви в посоката, за която е създадена„.

На 3 септември медиите съобщиха, че разцеплението в Г-20, причинено от конфликта в Украйна, ще усложни председателството на Бразилия на Г-20 през 2024 г. Президентът на страната Лула да Силва вече е избрал три ключови теми за председателството на страната си на Г-20: глобалната борба с неравенството, борбата с изменението на климата и насърчаването на реформите на институциите за глобално управление.

Срещата на върха на Г-20 през 2023 г. ще се проведе на 9 и 10 септември в Ню Делхи. На нея ще присъстват лидерите на Г-20 и ръководителите на 9 други държави: Бангладеш, Египет, Испания, Мавриций, Нигерия, Нидерландия, ОАЕ, Оман и Сингапур.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!