Радев за Денков: По логиката му трябва да подаде оставка на правителството незабавно

Оставката на Пламен Тончев се иска не защото е нарушил закона, а защото е спазил закона, каза пред журналисти държавният глава Румен Радев относно поисканото от премиера Николай Денков освобождаване на председателя на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и изложените от него мотиви.

В закона за ДАНС ясно са посочени основанията, при които може да бъде освободен председателят на ДАНС, и сред тях не фигурира липса на доверие от министър-председателя, заяви Радев. По логиката на министър-председателя самото правителство трябва незабавно да си подаде оставка, защото огромното мнозинство от българите му няма доверие, добави той. И в „сглобката“ си нямат доверие, но са се стиснали здраво един за друг в името на оцеляването, коментира Румен Радев.

Президентът заяви, че ще се запознае с представените аргументи за поисканото освобождаване на председателя на ДАНС. Реалните мотиви са известни отдавна, чухме ги в оня запис и те целят овладяването на службите, коментира той. Една власт е силна със спазването на закона, а не с позиционирането си над него, изтъкна държавният глава.

Радев заяви, че не смята, че изборите трябва да се използват като сценарии, за да има нова поредна атака към ДАНС, докато не се случи сценарият от записа. Той посочи, че правителството и министър–председателят трябва да насочат своето внимание преди всичко към действията на собствения си заместник-министър на електронното управление, „откъдето всъщност тръгва саботажът на изборният процес“.

На въпрос дали Радев смята, че Пламен Тончев е политически пристрастен, съгласно изложените мотиви на премиера, той заяви: „Какво значи да си политически пристрастен. Това, че когато на председателя на ДАНС му се задават въпроси на изслушване в парламента и той излага факти“. От кога излагането на истината е политическо говорене, попита Радев.

Той отбеляза, че някои неща от изявлението на премиера също са „смущаващи“. Това, че ДАНС трябва да му представи изпреварваща информация за готвени протести, посочи Радев и заяви, че за него това е неразбиране на ролята и задачите на агенцията. Не можем да очакваме, че това ще бъде агенция за борба и потискане на справедливи, основателни социални искания и протести. Също така, че ДАНС е трябвало предварително да съгласува доклада за документирано нарушение от заместник-министъра на електронното управление. Това означава ли, че министър-председателят иска да смекчи този доклад до положение, което е изгодно за управляващите, коментира президентът.

Радев заяви, че ДАНС трябва да предоставя обективна информация, независимо дали на някого няма да се хареса. Това е същността на работата на ДАНС, добави той. Президентът посочи, че ДАНС е информационна контраразузнавателна агенция. Тя е предоставяла информация. Оттук нататък интерпретирането на тази информация от партии и спекулирането с нея доведе до този скандал, посочи Радев.

Когато ДАНС подава информация за руски шпиони, независимо дали са един, трима или седемдесет на куп, това се приема като абсолютно чиста монета, като истина с безрезервно доверие. Но когато ДАНС предостави информация, която не е в интерес на управляващите, настава истинска истерия, коментира Радев. Хайде да си уеднаквят стандартите, те трябва да бъдат обективни, добави той.

Президентът отбеляза, че местната власт ще трябва да се справи и с ниската избирателна активност, която води и до понижена легитимност. По думите му тези избори са сериозен сигнал към политическата класа и партийната демокрация, защото на тези избори „българите масово ги загърбиха“. Това трябва да ни тревожи всички, посочи той.

Източник: БТА

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече