Радев каза в какви ограничения е вкаран

от Лазар Лазаров

Президентът Румен Радев заяви във връзка с избора на служебен министър-председател, че опциите са изключително стеснени. 

Съгласно чл. 99 от Конституцията на България, след като не е постигнато съгласие за правителство, президентът, след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател, назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок.

Според новите конституционни промени изборът на служебен премиер на държавният глава се ограничава само измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

По думите на Радев има и редица проблеми по отношение на съвместимостта на редица от тези длъжности. „Винаги, когато един избор е лимитиран, той не може да доведе до най-добрия възможен резултат“, уточнява той.

Държавният глава отбелязва, че след промените в Конституцията всякакви подводни камъни могат да се появят в този процес. „Ще направя всичко възможно да изпълня изискванията на Конституцията, независимо колко лоши са тези промени“, уверяват Румен Радев.

По думите му разговорите вървят спокойно и конструктивно, и той ще обяви решението си след всички срещи.

Източник: Епицентър

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!