Равин Вайс: Юдаизмът е подчинение на Бога, докато ционизмът е краен национализъм

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Истинските вярващи в юдаизма оплакват престъпленията, които държавата Израел извършва спрямо палестинците, тъй като тези нарушения са ясно забранени от тяхната вяра, заяви говорител на антиционистка група, съобщава Анадолската агенция.

„В нашата религия убийството и кражбата са ясно забранени. (Израел), от друга страна, създава своята държава, като я отнема от арабите. Ето защо плачем заедно с палестинците“, казва Йисройл Довид Вайс, равин и говорител на Neturei Karta, група, основана в Йерусалим.

В интервю за агенция Анадола Вайс обсъжда принципите на ционизма, идеологията, на която се основава държавата Израел, както и използването на насилие срещу палестинците и присвояването на земя. Вайс казва, че има много хора, които бъркат юдаизма и ционизма и са объркани по този въпрос.

„Ционизмът е идеологията на държавата Израел, която се опитва да се представи като еврейска държава. Те твърдят, че представляват еврейската религия, твърдят, че говорят от името на Бога. Те казват, че са гласът на еврейския народ по света, който е привързан към Бога или Тората. Това не е вярно“, казва Вайс, визирайки първите пет книги от еврейските и християнските писания.

Вайс подчерта, че тези, които „се противопоставят“ на тази ситуация, често са наричани „антисемити“ или „мразещи еврейския народ и неговата религия“.

Той заяви, че в действителност юдаизмът и ционизмът са фундаментално противоположни един на друг. Вайс казва, че ционизмът е довел до Голямата катастрофа (Накба) през 1948 г. с основаването на държавата Израел, което е довело до принудителното изселване на стотици хиляди палестинци.

„Юдаизмът и ционизмът са противоположни един на друг. Юдаизмът и ционизмът се различават помежду си както земята и небето, те си противоречат. Юдаизмът е свързан с подчинението на Всемогъщия Бог, докато ционизмът е наименование на краен национализъм, който цели да притежава всичко, свързано с формирането на нация“, каза той.

Вайс подчерта значението на изразяването на благодарност в съответствие с Тората, като отбеляза, че еврейската общност, която се е радвала на вековен просперитет в региони под мюсюлманско управление, е била топло посрещната от мюсюлманите.

Той също така заяви, че ционистката идеология често прибягва до аргумент, който не е точен, твърдейки, че „мюсюлманите таят омраза към евреите“. Той каза: „Въпреки че мюсюлманите и евреите живеят заедно от векове, ционистите твърдят, че противопоставянето на тяхната държава се дължи на това, че мюсюлманите мразят евреите. Държавата Израел, във всеки един аспект, действа в пряко противоречие с толерантността и забраните на Тората.“

„Като благочестиви евреи ние всеки ден се молим на Бога за бързото премахване на ционистката държава Израел, която е причинила толкова много кръвопролития сред палестинци и евреи. Ние се молим на Бога за бързото освобождаване на Палестина. Нека Палестина бъде свободна и нека светът служи на Бога в хармония“, добави той.

Вайс също така твърди, че евреите се придържат към заповедите на Тората, но такова послушание не присъства в ционизма. „Те не се придържат към десетте заповеди на Тората и не спазват съботата. В съботния ден в Израел всичко продължава както обикновено. Затова да се наричат „еврейска държава“ е пълна глупост, измама, подигравка. Държавата не е подкрепена от религия, а от идеология. Някой гордо каза на ционистите, че са демократични. Разбира се, когато погледнем как се отнасят към арабите и мюсюлманите, да се каже това е доста смешно“, добави той.

Позовавайки се на известната книга Изход, той каза: „Ние, като евреи, сключихме завет с Бога на планината Синай да Му се подчиняваме и никога да не нарушаваме Тората. Този завет все още е в сила. Ние се придържаме към него, защото това се изисква от нас като евреи. Но ционизмът е създаден преди около 150 години и той приравнява „територията на Израел“ с юдаизма. Той няма никаква връзка с религията на юдаизма“.

Според Вайс юдаизмът казва, че дори в необитаема (пуста) област създаването на еврейска държава е ясно забранено.

„Обявяването на съществуването на еврейска държава е директен бунт срещу Бога. Това е така, защото ние се намираме в изгнание, на което сме изпратени от Бога. Ще останем в това изгнание, докато не настъпи метафизична промяна, при която цялото човечество ще служи на Бога в хармония“, казва той.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!