Путин забрани носенето на телефони от войниците и споделянето на каквато и да е военна информация. Арест за нарушителите

Руският президент Владимир Путин подписа закон за отговорността на военнослужещите, участващи в специална военна операция, за използване на технически устройства, които им позволяват да съхраняват или изпращат видеоклипове, снимки или данни за геолокация чрез интернет.

Законът, публикуван в четвъртък на официалния интернет портал за правна информация, класифицира като грубо дисциплинарно нарушение нарушаването на забраната за носене на електронни технически средства за бита, които могат да съхраняват или позволяват да се разпространяват или предоставят аудио, фото, видео и геолокационни данни чрез интернет.

В същото време няма да се счита за грубо дисциплинарно нарушение притежаването на електронни устройства от военнослужещите, „ако тези електронни устройства се използват от тях за изпълнение на служебните им задължения“.

Грубо нарушение ще бъде и нарушаването на забраната за предоставяне на средствата за масова информация или за разпространение на информация чрез интернет, която дава възможност да се определи принадлежността или местоназначението на военнослужещи и граждани, призовани за военно обучение във Въоръжените сили на Руската федерация, други войски, военни формирования и органи.

Законът предвижда, че предаването от военнослужещи на информация за тяхната дейност или за дейността на други военнослужещи, граждани, призовани за военно обучение, и граждани, уволнени от военна служба, свързана с изпълнението на задълженията по военната служба, може да се счита за дисциплинарно нарушение.

Това се отнася и за информацията за дейността на военните ръководни органи или ръководните органи на други войски.

Съгласно закона за едно грубо дисциплинарно нарушение се налага дисциплинарен арест за срок до 10 дни.

Дисциплинарният арест за няколко груби дисциплинарни нарушения се налага чрез частично или пълно добавяне на условията на ареста. В този случай непрекъснатият срок на престой на военнослужещия под дисциплинарен арест не трябва да надвишава 15 дни, се казва в закона.

Източник: Интерфакс

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!