Путин за БРИКС и ръководените от САЩ западни елити, които отхвърлят традиционните ценности, формирани от векове

Президентът на Русия Владимир Путин

БРИКС под руско председателство работи за засилване на сътрудничеството в областта на финансите, енергетиката, биотехнологиите и космоса. Това съобщи руският президент Владимир Путин в интервю за китайската информационна агенция Синхуа, което беше публикувано на уебсайта на Кремъл.

На 1 януари 2024 г. Русия ще поеме председателството на БРИКС. В интервюто Путин заяви, че руското председателство е „набра уверено темпо“.

„Разгърната е пълноценна работа и в трите основни области на сътрудничество: политика и сигурност, икономика и финанси, култура и хуманитарни контакти“, каза Путин.

Той също така отбеляза, че една от основните цели на руското лидерство в асоциацията е органичната интеграция на новите участници в БРИКС, на които активно се помага да се впишат в създадената мрежа от механизми за сътрудничество.

Ето и пълният текст от интервюто на Путин за Синхуа в частта за БРИКС:

ВЛАДИМИР ПУТИН: Руското председателство на БРИКС набра уверен темп. Стартира пълномащабна работа и в трите основни области на сътрудничество: политика и сигурност, икономика и финанси, култура и хуманитарни контакти.

Разбира се, една от основните цели на руското председателство е органичното интегриране на нови участници в БРИКС. Активно им помагаме да се интегрират в изградената мрежа от механизми за сътрудничество.

Друг приоритет е продължаването на координираната работа за укрепване на авторитета на асоциацията в глобалните дела, повишаване на нейните възможности за насърчаване на по-демократична, устойчива и справедлива система на международни отношения. Бих искал отделно да подчертая, че сътрудничеството в БРИКС се гради на принципите на взаимно уважение, равенство, откритост и консенсус. Ето защо нашата асоциация се оказва толкова привлекателна за страните от глобалния Юг и Изток, които виждат в БРИКС платформа, където гласът им определено ще бъде чут и взет под внимание.

Руските ведомства, бизнес и обществени среди са подготвили много натоварена програма за председателството. Говорим за широк спектър от области за увеличаване на взаимодействието, включително финанси, селско стопанство, енергетика, интелектуална собственост, здравеопазване, образование и космос. Експертите по предмета също обсъждат високо специализирани и интензивни теми като нанотехнологии, ядрена медицина и биотехнологии.

Вече са проведени много специализирани събития – общо в плана на председателството са предвидени над 200, освен експертни и министерски срещи, са предвидени голям брой културни прояви и събития с участието на млади хора. Спортните игри на БРИКС ще се проведат в Казан през юни, а срещата на върха на Съюза ще се проведе там през октомври.

Синхуа: Каква роля, според Вас, играе взаимодействието на двете страни (Китай и Русия) на международната арена за подпомагане изграждането на общност с обща съдба за човечеството?

ВЛАДИМИР ПУТИН: Земята е люлката на човечеството, нашият общ дом и всички ние сме нейни равноправни жители. Сигурен съм, че тази гледна точка се споделя от повечето хора на планетата. Държавите, които смятат себе си за част от така наречения златен милиард обаче, изглежда не мислят така.

Ръководените от САЩ западни елити отказват да зачитат цивилизационното и културно многообразие и отхвърлят традиционните ценности, формирани в продължение на векове.

В опит да запазят глобалното си господство, те си присвоиха правото да казват на другите нации с кои могат да бъдат приятели и да си сътрудничат и с кои не. Отказано им е правото да избират собствените си модели на развитие. Техните суверенни интереси не се вземат предвид. Както и в миналото, те се стремят да осигурят своето благополучие за сметка на други държави, прибягвайки за това до неоколониални методи.

Естествено, нито Русия, нито нейните партньори са доволни от това състояние на нещата. С нашето активно участие са създадени и успешно функционират независими от Запада многостранни асоциации и механизми, чиято основа са принципите на равенство, справедливост, откритост, уважение и взаимно зачитане на интересите на другите.

Убедителни примери за такова взаимноизгодно сътрудничество са Шанхайската организация за сътрудничество и БРИКС, които твърдо се утвърдиха като ключови стълбове на възникващия многополюсен световен ред. Те се превърнаха в авторитетни, динамично развиващи се международни платформи, в рамките на които техните участници изграждат конструктивно взаимодействие в политиката, сигурността, икономиката, а също и в хуманитарната сфера. Това се доказва от нарастващия интерес на други държави към дейността на тези асоциации и нарастването на броя на участниците в тях.

Страните ни имат сходни или съвпадащи позиции по ключови въпроси от международния дневен ред. Ние се застъпваме за върховенството на международното право, за еднаква, неделима, всеобхватна и устойчива сигурност както на глобално, така и на регионално ниво, с централната координираща роля на ООН. И отхвърляме опитите на Запада да наложи ред, основан на лъжа и лицемерие, на митични правила, измислени от неизвестен човек.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!