Путин за БРИКС, преговорите с Украйна и използването на ядрено оръжие

В петък, 7 юни, в Конгресния и изложбен център Експофорум в Санкт Петербург се проведе пленарно заседание на Санкт Петербургския международен икономически форум (ПМИФ). На него по традиция участва руският президент Владимир Путин. Държавният глава говори за новите инструменти в икономиката, обеща индексиране на пенсиите за работещите пенсионери, а също така отговори (няколко пъти) на въпросаза ядрен удар от страна на Русия, отхвърли идеята за нова мобилизация и обеща, че Русия ще постигне победа в Украйна, пише Lenta.ru.

Надпревара за суверенитет
В началото на изказването си на ПМИФ Путин каза, че между страните се е развила истинска надпревара за укрепване на суверенитета, при това на три нива едновременно: държавно, ценностно-културно и икономическо.

Също така, според руския президент, светът преживява експлозивен технологичен растеж във всички сфери на живота, докато Русия е доказала високо ниво на готовност за технологични трансформации: финансовият сектор и секторът на транспортните услуги се променят.

Русия ще увеличи разплащанията в национални валути с други страни, каза Путин. Той посочи, че в руския износ делът на плащанията в „токсични“ валути на неприятелски страни е намалял наполовина.

В същото време, според него, делът на рублата в операциите по износ и внос нараства, като в момента се доближава до 40 процента.

Също така, според Путин, БРИКС има голям потенциал за добавяне на нови членове. Руският президент каза, че БРИКС сега работят по въпроса за създаването на собствена платежна инфраструктура, независима от Запада.

Отговаряйки на въпрос как да се преговаря със западните страни, ако те постоянно нарушават споразуменията, Путин отбеляза, че Русия няма да „воюва с всички“ заради това. Държавният глава посочи, че за постигане на трайни споразумения Русия ще постигне победа в Украйна.

Според Путин изпълнителната власт в Украйна е загубила своята легитимност. „Изглежда, че имаме работа с узурпация на властта в Украйна“, каза той, като посочи, че евентуалните преговори между Русия и Украйна трябва да се основават на настоящите реалности.

Путин подчерта, че Русия е готова за преговори за Украйна, но не на базата на нечии „измислици“, а „на базата на (преговорите от) Истанбул “ и като се вземат предвид новите реалности.

Говорейки за специалната военна операция в Украйна, президентът каза, че руските войски постепенно изтласкват „врага от Донбас“ и други територии, от началото на годината са освободени почти 900 квадратни километра и 47 населени места. Той отбеляза, че Генералният щаб има план за действие и той ще бъде успешно изпълнен.

Освен това на президента няколко пъти в различни формулировки беше зададен въпрос (или направено директно предложение) за възможността за нанасяне на ядрен удар, но той помоли да не споменава тази тема напразно. Според него всички условия за ядрена атака са разписани в руската доктрина. Според него в нея могат да се направят промени, тъй като е „жив инструмент“. Путин обаче отбеляза, че използването на ядрено оръжие от Москва е възможно само в изключителни случаи. А такива още не са се случили.

„Нямаме нужда от атомни оръжия за окончателна победа“

Той каза още, че Русия може да проведе ядрени опити, но засега няма такава необходимост.

В същото време Путин изрази съмнения, че САЩ ще се включат във война със стратегически ядрени оръжия в случай на руски ответни удари по Европа.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!