Путин се срещна с бившия командир от „Вагнер“ Андрей Трошев

Руският президент Владимир Путин се срещна с един от най-високопоставените бивши командири на Частната военна компания „Вагнер“ Андрей Трошев и двамата разговаряха за това как доброволчески части могат да се бият в Украйна, пише БТА, цитирайки „Ройтерс“.

Само няколко дни след бунта на „Вагнер“ през юни Путин предложи на наемниците възможността да продължат да се бият, но изрази желание командирът Андрей Трошев да поеме управлението от Пригожин. Путин се е срещнал снощи с Трошев, известен с псевдонима си „Седой“ („Сивокосия“), като на срещата е присъствал и заместник-министърът на отбраната на Русия Юнус-Бек Евкуров.

Руският президент заяви, че са разговаряли за това как „да се създадат доброволчески части, които да могат да изпълняват различни бойни задачи, преди всичко, разбира се, в зоната на конфликта в Украйна“.

„Вие самият воювате в такова подразделение вече повече от година. Знаете какво е, какво да се прави, знаете за въпросите, които трябва да се решат предварително, за да може бойната работа да протече по най-добрия и успешен начин“, подчерта Путин.

Президентът добави, че иска да обсъди социалната подкрепа за участниците в боевете, като подчерта, че социалните гаранции трябва да бъдат еднакви за всички, пише в изявлението, публикувано на сайта на Кремъл. Говорителят на руският президент Дмитрий Песков заяви пред информационната агенция РИА Новости, че Трошев работи в руското министерството на отбраната.

Получил множество награди като ветеран от руските войни в Афганистан и Чечения, Трошев е роден в Санкт Петербург, където е роден и Путин. Командирът се е сражавал в Афганистан по време на продължилата десетилетие война на СССР. След разпадането на Съветския съюз служи в Северен Кавказ в руската армия, а след това в СОБР – подразделение на специалните сили за бързо реагиране към руското вътрешно министерство, където е бил командир на това подразделение.

За службата си в Афганистан Трошев е награждаван два пъти с орден „Червена звезда“. През 2016 г. е награден с най-високия руски медал „Герой на Русия“ за щурма на сирийския град Палмира, където се сблъсква с бойци на „Ислямска държава“ и със своите части освобождават историческия град.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече