Путин: Отношението на МОК към руските спортисти е проява на „етническа дискриминация“

Отношението на Международния олимпийски комитет (МОК) към спортистите от Русия показва „етническа дискриминация“. Това обяви руският президент Владимир Путин на пленарната сесия на форума „Русия – спортна сила“ на 19 октомври.

„Благодарение на някои лидери на съвременния Международен олимпийски комитет научихме, че поканата за Игрите не е безусловно право на най-добрите спортисти, а някаква привилегия, която може да бъде спечелена не със спортни резултати, а с политически жестове, които нямат нищо общо със спорта“, каза Путин.

Той заяви, че сега игрите могат да се използват като инструмент за политически натиск върху хората. Според президента отношението на МОК към руските спортисти показва „етническа дискриминация“.

Путин изтъкна, че някои спортни дейци са си присвоили правото да определят разширяването и ограничаването на Олимпийската харта. Според държавния глава подобни действия противоречат на самата същност на спорта.

„Сигурни сме обаче, че има ценности, които не могат да бъдат предадени, отменени, заменени за нещо или продадени. Една от тях, разбира се, е спортът и неговата обединяваща сила. Всъщност това е и смисълът на международните спортни движения“, подчерта руският лидер.

На 12 октомври говорителят на МОК Марк Адамс заяви, че Руският олимпийски комитет е бил временно отстранен поради включването към него на олимпийските съвети на Донецката и Луганската народна република. Решението на Изпълнителния комитет на МОК е валидно „до второ нареждане“, каза Адамс.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви онзи ден, че подобни „политически мотивирани действия на международни спортни служители водят до разваляне на целия световен спорт“.

През март изпълнителният комитет на МОК препоръча на международните федерации да разрешат на руските спортисти, които не подкрепят специалната военна операция на Русия за защита на Донбас, да се състезават само като неутрални спортисти. Преди това, през февруари миналата година, комисията наложи забрана за участие на руски граждани.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!