Путин: Конфликтът може да се разпространи далеч отвъд границите на Близкия изток

Президентът на Руската федерация Владимир Путин заяви в сряда, че ситуацията в ивицата Газа е „хуманитарна катастрофа“. По време на среща в Москва с представители на различни религии Путин заяви, че „невинни хора не трябва да плащат за престъпления, извършени от други“, предаде пресофиса на президента.

Путин се противопостави на принципа на „колективната отговорност“, като заяви, че в този случай загиват възрастни хора, жени, деца и цели семейства. Той потвърди позицията на Русия за решение на израелско-палестинската криза със създаването на две държави, като заяви, че „това е ключът към дългосрочно и фундаментално уреждане и мир в Близкия изток“.

„Основната задача е да спрем кръвопролитията и насилието. В противен случай по-нататъшното разрастване на кризата е свързано с тежки и изключително опасни, разрушителни последици, и то не само за региона на Близкия изток. Това може да се разпространи далеч отвъд границите на Близкия изток“, предупреждава той.

Президентът разкритикува опитите на „някои сили“ да се възползват от религиозните и националните чувства, за да създадат нестабилност и хаос в името на своите „продажни интереси“.

„Мюсюлманите са подстрекавани срещу евреите, шиитите са подстрекавани срещу сунитите, православните – срещу католиците. В Европа си затварят очите за богохулството и вандализма срещу свещеното за мюсюлманите. В редица страни нацистките престъпници… са открито възхвалявани на официално ниво“, казва той.

Украйна предприема стъпки за забрана на каноничната Православна църква и за задълбочаване на църковния разкол, отбелязва той.

„Според мен целта на всички тези действия е очевидна – да се умножи нестабилността в света, да се разделят култури, народи, световни религии, да се провокира конфликт на цивилизациите – всичко това според добре познатия принцип „разделяй и владей“. Говори се за „нов световен ред“, чиято същност всъщност е една и съща – лицемерие, двойни стандарти, претенции за изключителност, за глобално господство, за запазване на неоколониалната система по същество“, добави още той.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!