Путин: Русия и Китай не създават и не планират военно-политически съюз

Руският президент Владимир Путин заяви, че Москва и Пекин, за разлика от Запада, не създават военни съюзи. Той заяви, че САЩ принуждават съюзниците си да влошават отношенията си с Русия и Китай. Путин също така изрази мнение, че ако избухне пълномащабна война между ядрените сили, мащабът на конфликта няма да бъде сравним с военната операция в Украйна.

В интервю пред журналиста от Общоруската държавна телевизионна и радиопредавателна компания Павел Зарубин, Путин заяви, че според него Съединените щати и други западни държави постоянно създават „ос“, докато Руската федерация и нейните съюзници дори не мислят за подобна възможност.

Руският президент подчерта, че Москва изгражда взаимноизгодни двустранни отношения с Китай, засилва икономическото сътрудничество, но никога не е ставало дума за създаване на военен съюз между двете държави. Той смята, че САЩ умишлено тласкат Европейския съюз към конфронтация с Китай. „Европейците не искат да развалят отношенията си с Китай, но американците ги тласкат към това“, допълва той.

В същото интервю Владимир Путин нарече „глупости“ информацията за евентуална подготовка на САЩ за едновременна война с Русия и Китай. „Ако искат да воюват с Русия, това е съвсем друга война. Това не е провеждане на специална военна операция. Има ли почва за сравнение? Ако става дума за война с великите ядрени сили, това е съвсем друга работа. Не мисля, че хората със здрав разум биха могли да мислят за това“, подчерта държавният глава.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече