Путин пред Тъкър Карлсън: Русия ще се бори за своите интереси докрай! Първа част

ПЪРВА ЧАСТ

Интервюто на известния американски журналист Тъкър Карлсън с президента на Русия Владимир Путин бе публикувано в късните часове на нощта българско време на 9 февруари. Поради големия му обем, КритичноБГ публикува превод на най-важното не в една, в две части.

Основното от двучасовото интервю бе подбрано от сайта Известия: 

За разпадането на СССР, очакванията на Русия и измамата от Запада
Разпадането на Съветския съюз всъщност беше инициирано от руското ръководство. Не знам от какво са се ръководили тогава, но подозирам, че е имало причини да се смята, че всичко ще бъде наред: все пак общ език (90% говореха руски), семейни връзки за всеки трети, обща култура , история и накрая обща религия.

Важно! Искам вие, като американски гражданин, и вашите зрители също да чуете за това.

Предишното руско ръководство изхождаше от факта, че Съветският съюз е престанал да съществува и вече не съществуват идеологически разделителни линии. Русия доброволно се съгласи с това, надявайки се, че така нареченият цивилизован, в кавички, Запад ще разбере това като предложение за сътрудничество и съюз.

Русия очакваше, че ще бъде приета в братското семейство на цивилизованите народи, но нищо подобно не се случи. Измамиха ни.

Те обещаха, че няма да има разширяване на НАТО на Изток, но това се случи пет пъти, пет вълни на разширяване. Но ние изтърпяхме всичко, опитахме се да убедим всичко. Нещо повече, аз също говорих за това публично.

За НАТО и новата система за сигурност
В Германия имаше такъв политик, Егон Бар. Той настоя, че трябва да се създаде нова система за сигурност в Европа, която да включва САЩ, Канада, Русия и други страни от Централна Европа.

Няма нужда НАТО да се разширява. Ето какво каза той: ако НАТО се разпространи, всичко ще бъде както през Студената война, само че по-близо до границите на Русия. Беше умен, но никой не го слушаше.

За шансовете на Русия да се присъедини към НАТО през 2000-те години
Когато станах президент през 2000 г., реших, че трябва да се опитаме да възстановим отношенията и да отворим вратата, през която Русия се опитва да мине.

По време на преговорите с напускащия властта Бил Клинтън попитах: „Ако Русия беше повдигнала въпроса за присъединяване към НАТО, щеше ли да е възможно?“

Той отговори да. А вечерта призна, че е разговарял с екипа и отговорът е отрицателен. Разбрахме, че не ни чакат там.

За разширяването на НАТО на Изток и Украйна в НАТО
Обещаха ни: няма да има НАТО на Изток, няма да има и сантиметър на Изток ни казаха. Но те не го записаха в документ. И тогава имаше пет експанзии: балтийските държави, цяла Източна Европа…

А през 2008 г. на срещата на върха в Букурещ те обявиха, че вратите за Украйна и Грузия в НАТО са отворени. В същото време Германия и Франция изглежда бяха против, както и някои други европейски страни, но САЩ „натиснаха“.

За причините за началото на спецоперацията в Донбас
Първоначално конфликтът бе провокиран от държавния преврат в Украйна. Защо (беше нужен) преврат, защо (трябваше да се стига до) жертви? Защо заплахи за Крим? Защо тогава започна операцията в Донбас? Това е колосална политическа грешка на ЦРУ, защо трябваше да се прави?

Нямаше да си мръднем пръста, ако не бяха тези кървави събития на Майдана.

Какъв беше отключващият фактор в последните събития? Първо, Украйна заяви, че няма да изпълнява Минските споразумения. Никой не искаше това, всички искаха да се реши въпросът само с помощта на военна сила. Но не можехме да допуснем това.

Украйна започна войната още през 2014 г. Нашата цел бе да прекратим тази война. Не сме я започнали през 2022 г., това е опит да я спрем.

За целите на Северния военен окръг, провала на Истанбулските споразумения и възможността за преговори
Все още не сме постигнали целите си. Една от целите е денацификацията, забраната на всички неонацистки движения. Обсъдихме това в Истанбул миналата година и дори изтеглихме войските от Киев.

Но веднага щом изтеглихме войските си от Киев, нашите украински преговарящи веднага изхвърлиха всички споразумения в коша.

След това президентът на Украйна със закон забрани преговорите с Русия. Е, как ще преговаряме, като си е забранил и е забранил на всички със закон преговори?

За денацификацията на Украйна
Това е много важен въпрос денацификацията. След като получи независимост, Украйна започна да търси своята идентичност. И не можа да измисли нищо по-добро от това да постави на преден план фалшивите си герои, които са сътрудничили на Хитлер – Бандера, Шухевич. Това са хората, които унищожаваха поляци, евреи, руснаци. Трябва, трябва да спрем тази практика и теория.

Хитлер го няма от 80 години, но делото му продължава да живее. Хората, които унищожиха евреи, руснаци и поляци са живи. А сегашният президент на Украйна аплодира хитлеровец в канадския парламент.

За заплахата от ядрен конфликт
Те се опитват да сплашат населението си с въображаема руска заплаха. Умните хора прекрасно разбират, че това е невярно.

За заплахата от конфликт с Полша и Латвия и диалога със САЩ
Ние нямаме интереси нито в Полша, нито в Латвия. Войски ще отидат [на полска територия] само ако има нападение срещу Русия от Полша.

Не е ли по-добре да се споразумеят с Русия? Вече разбират, че Русия ще се бори за своите интереси докрай.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!