Путин пред Карлсън: Срещу Русия наложиха най-много санкции, а станахме първата икономика в Европа. Втора част

ВТОРА ЧАСТ

Интервюто на известния американски журналист Тъкър Карлсън с президента на Русия Владимир Путин бе публикувано в късните часове на нощта българско време на 9 февруари. Поради големия му обем, КритичноБГ публикува превод на най-важното не в една, в две части. 

Основното от двучасовото интервю бе подбрано от сайта Известия: 

Линк към пъпвата част: Путин пред Тъкър Карлсън: Русия ще се бори за своите интереси докрай!

За отношенията между САЩ и Китай
Западът се страхува повече от силен Китай, отколкото от силна Русия, защото Русия има 150 милиона души, а Китай има 1,5 милиарда души, а икономиката на Китай се развива с бързи темпове.

Това е първата икономика в света днес по отношение на паритета на покупателната способност, те отдавна са изпреварили САЩ.

За бомбардировките на Югославия и защитата на сърбите
Русия нямаше как да не надигне глас в защита на сърбите, защото и сърбите са особен, близък до нас народ, с православна култура.

Когато Елцин разбра гласа (на руснаците бел. ред.) в защита на сърбите, какво направиха САЩ? В нарушение на международното право и Устава на ООН започва бомбардировката на Белград. Пуснаха духа от бутилката. Освен това, когато Русия възрази и изрази възмущението си, какво ни беше казано? Че Уставът на ООН и международното право били остарели.

За подкрепата на САЩ за сепаратизма в Кавказ
Многократно съм повдигал въпроса, че Съединените щати не трябва да подкрепят сепаратизма в Северен Кавказ, но въпреки това те продължиха да го правят. Политическа подкрепа, информационна подкрепа, финансова подкрепа, дори военна подкрепа дойде от Съединените щати и техните сателити по отношение на терористичните групи в Кавказ.

За системата за ПРО в САЩ и руските хиперзвукови системи

Дълго време убеждавахме САЩ да не го правят. Нещо повече, когато Буш-старши ме покани да го посетя, предложих САЩ, Русия и Европа да създадат съвместна система за противоракетна отбрана. Едностранно създадената система за противоракетна отбрана застрашава нашата сигурност.

В крайна сметка бяхме отпратени. Тогава казах, че ще бъдем принудени да предприемем ответни мерки. Ще създадем такива ударни системи, които със сигурност ще преодолеят системата за ПРО.

За възможността за диалог и гаранции за сигурност
Не разбирам, с кого да говоря там? Готови сме да говорим, но с кого? Къде са гаранциите? Няма нито една гаранция.

За отношението на Украйна към Русия: от сътрудничество до държавен преврат
Всички президенти, които идваха на власт в Украйна, разчитаха на електората, който по един или друг начин беше благоразположен към Русия. Това е Югоизточната част на Украйна, това е голям брой от хора. И им беше много трудно да се пречупи този електорат, който имаше положително отношение към Русия.

След управлението на президента Кучма изборите ги спечели Виктор Янукович. Но опонентите му не признаха тази победа; Съединените щати подкрепиха опозицията и насрочиха трети кръг. Какво е това? Това е държавен преврат, САЩ го подкрепиха! И в резултат на третия тур на власт дойде Виктор Юшченко, който се смяташе за прозападен политик. Но и с него установихме отношения.

Повдигна се въпросът за асоциирането (на Украйна бел.ред) с Европейския съюз. Винаги сме били много лоялни към ЕС. Но когато прочетохме това споразумение, се оказа, че то е проблем за нас. Трябваше да затворим нашите митнически граници с Украйна. Янукович започна да пресмята колко ще спечели Украйна и колко ще загуби.

И тогава се стигна до Майдана и държавния преврат в Украйна с подкрепата на ЦРУ. Онези, които не признаха държавния преврат, бяха преследвани.

Заплашиха Крим, който бяхме принудени да вземем под наша защита, и започнаха война в Донбас, като използваха артилерия срещу цивилни граждани.

Ръководството на Съединените щати ни доведе до границата, отвъд която вече не можехме да преминем.

За бомбардировките на Северни потоци
Бяха взривени от САЩ. В този случай трябва да търсим не само някой, който има интерес, но и някой, който може да го направи, защото може да има много заинтересовани, но не всеки може да стигне до дъното на Балтийско море и да извърши този взрив. Тези два компонента трябва да бъдат свързани: кой има интерес и кой може да го направи.

За американската пропаганда
Много е трудно да се победят САЩ в пропагандната война, защото те контролират всички световни медии и много европейски. Крайният бенефициент на най-големите европейски медии са американските фондации.

За единната система за сигурност
Необходимо е светът да е единен, сигурността да е обща. Само в този случай светът ще бъде стабилен, устойчив и предвидим.

За ролята на долара
Доларът е гръбнакът на основата на мощта на САЩ. Веднага щом политическото ръководство (на Америка бел.ред) реши да използва долара като инструмент за политическа борба, то нанесе (авто) удар върху тази американска мощ.

За сътрудничеството между Русия и Китай
Ние сме съседи с Китай, но съседите са като близки роднините, те не се избират. С тях имаме обща граница от 1000 км. От векове сме свикнали да живеем заедно. Външнополитическата философия на Китай е неагресивна. Китай търси компромис и ние виждаме това. Стокооборотът ни с Китай вече е 200 млрд. долара и това е балансиран стокооборот.

За перспективите на БРИКС
Страните от БРИКС се развиват с много бързи темпове. Делът на БРИКС беше само 16% през 1992 г., но сега надхвърля нивото на Г-7.

За перспективите на отношенията със САЩ
Не става въпрос за личността на лидера, а за настроението на елитите. Ако идеята за господство на всяка цена и с помощта на силови действия преобладава в американското общество, тогава нищо няма да се промени. Само ще става по-лошо.
И ако осъзнаем, че светът се променя поради обективни обстоятелства и ние трябва да можем да се адаптираме към тях – използвайки предимствата на Съединените щати – тогава нещо може да се промени. Светът ще се промени, независимо как ще завършат събитията в Украйна.

За световната и руската икономика, за санкциите
Икономиката на Китай стана първа в света по паритет на покупателната способност и обем. Отдавна изпревариха САЩ, после Индия, след това Япония. Русия е на пето място.

Миналата година Русия стана първата икономика в Европа, въпреки всички санкции и ограничения. Това нормално ли е от ваша гледна точка?

Срещу Русия се прилагат най-голям брой санкции в света, а ние станахме първата икономика в Европа през това време. Инструментите, които САЩ прилагат, не работят.

За причините за натиска върху Русия
По време на борбата срещу Съветския съюз бяха създадени много центрове и специалисти, които не можеха да правят нищо друго. Те убедиха политическото ръководство, че е необходимо да продължат да удрят Русия, да се опитат да я доведат до крах. Това е грешка.

За Володимир Зеленски и борбата на Запада с Русия
Мисля, че той има [свобода на избор да преговаря]. Той дойде на власт въз основа на очакванията на украинското население, че ще поведе Украйна към мир. Той говореше за това и поради това спечели.

Но след като дойде на власт, той реши, че е по-добре да не се кара с неонацистите и националистите, защото те са агресивни. И тъй като Западът, начело със САЩ, винаги ще подкрепя тези, които се борят срещу Русия, той зае съответната позиция.
Нека да отмени указа за забрана на преговорите. Ние никога не сме отказвали да преговаряме.

По някаква причина всички имат илюзията, че Русия може да бъде победена на бойното поле. От високомерие и малоумие. Според мен това е невъзможно по дефиниция. Твао никога няма да се случи.

За вероизповеданията в Русия и основите на обществото
През 988 г. княз Владимир кръщава Рус; това е бил дълъг процес. Когато Русия се разширила е приела народите, които изповядват исляма, будизма и юдаизма, тя се е отнасяла към тях много лоялно.

Това, според мен, е в основата както на сигурността, така и на стабилността на руската държавност, тъй като всички народи, населяващи Русия, по принцип я смятат за своя Родина. Това е основата на нашето общество. Не нападаме никого. Защитаваме народа си, себе си, Родината и бъдещето си.

За ерата на изкуствения интелект и личността на Илон Мъск
Мисля, че да спреш Мъск е невъзможно. Все пак ще направи това, което смята за необходимо. Но трябва по някакъв начин да се съгласим с него, че процесът [на въвеждане на AI] трябва да бъде подчинен на някои правила.

Тези проучвания тепърва ще се провеждат. Но когато човечеството почувства заплаха за себе си, тогава, струва ми се, ще дойде периодът да преговаряме на междудържавно ниво как ще регулираме това.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!