Путин подписа някои ключови промени в избирателните закони

Във вторник президентът Владимир Путин подписа промени в законите за президентските избори в Руската федерация, които позволяват гласуването да се провежда на територии с военно положение и въвеждат нови ограничения за медийното отразяване на изборите, предаде ТАСС.

Измененията идват само няколко седмици преди очакваното обявяване на кандидатурата на Путин за пети президентски мандат, въпреки че руският лидер заяви, че ще обяви евентуалната си кандидатура за преизбиране едва след като парламентът официално обяви надпреварата, която се очаква да се проведе през март 2024 г.

Съгласно актуализирания „Закон за президентските избори“ Централната избирателна комисия на Русия ще може да провежда избори в региони с военно положение след консултации с Федералната служба за сигурност и Министерството на отбраната.

Промените включват и забрана за неакредитирани журналисти да правят видеозаписи в избирателни секции, разположени във военни обекти. Също така на неакредитирани журналисти е забранено да присъстват на заседанията на ЦИК съгласно новия руски „Закон за изборите“.

Путин прие идентичен закон преди регионалните избори в Русия през септември, които се проведоха и в новоприсъединените от Русия територии в Новорусия. Западните лидери отхвърлиха резултатите от изборите през септември в бившите региони на Украйна.

Анализаторите на избори твърдят, че последният подпис на Путин привежда руския закон за президентските избори в съответствие с измененията, направени по-рано тази година в други избирателни закони на страната.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!