Кога Владимир Путин ще обяви дали ще се кандидатира за нов мандат

В Държавната дума на Руската федерация е внесен законопроект за разясняване на разпоредбите на закона за президентските избори. Това съобщи пред изданието „Комерсант“ ръководителят на Комитета за държавното законодателство Павел Крашенинников. Той уточни, че измененията представляват „прецизиране на системата точка по точка“ и не предвиждат промени в изборното законодателство.

Както обясни депутатът, според действащото изборно законодателство президентските избори в Русия трябва да се проведат в средата на март 2024 г., а окончателното решение за датата на изборите ще бъде взето от Съвета на федерацията през декември 2023 г. Според него, предвид тези срокове, е необходимо да се коригират редица законодателни норми.

Тези изменения са от правно-технически характер и не предвиждат радикални промени в изборното законодателство. Внесеният законопроект синхронизира промените в изборното законодателство от гледна точка на единния подход към изборите на всички нива на управление. Това е прецизиране на системата, което беше необходимо“, заяви Крашенинников.

Със законопроекта се предлага да се прецизират разпоредбите, регламентиращи фото- и видеозаснемането в избирателните секции, както и да се установи, че на заседанията на избирателните комисии могат да бъдат акредитирани само представители на медиите, работещи в редакциите въз основа на трудов договор.

Освен това проектозаконът установява особеностите при използването на сметките, открити за избирателните комисии, и урежда въпросите за трудовото възнаграждение на членовете на избирателните комисии. С проектоизмененията се предлага също така да се определи максимален размер на разходите за производство на агитационни материали в размер на 2% от жизнения минимум в Русия за единица продукция. Съгласно действащото законодателство тази граница е 100 рубли.

Законопроектът също така изяснява правомощията на пълномощниците на кандидатите и фиксира нормата, че тези правомощия се прекратяват с изтичането на периода на кампанията.

„Бих искал да отбележа, че предложените изменения не са новост, а повтарят по-ранни изменения на законите за гарантиране на избирателните права и участието в референдуми, както и за избора на депутати в Държавната дума“, добави Павел Крашенинников.

Според действащото руско изборно законодателство осмите избори за президент на Руската федерация трябва да се проведат на 17 март 2024 г. Окончателното решение за датата на изборите ще бъде взето от Съвета на федерацията на Русия не по-рано от 100 дни (8 декември 2023 г.) и не по-късно от 90 дни (18 декември 2023 г.) преди деня на изборите.

На 12 септември настоящият руски президент Владимир Путин заяви, че ще обяви дали ще се кандидатира за нов мандат едва след окончателното насрочване на изборите.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!