Путин назова условията за мир

от Лазар Лазаров

Украинската криза не е конфликт между две държави и народи, иначе Москва и Киев щяха да намерят начин да разрешат възникналите проблеми. Това заяви руският президент Владимир Путин среща с ръководството на МВнР, предаде Известия.

Според него сегашната ситуация е резултат от агресивната, безцеремонна и авантюристична политика на НАТО.  Президентът също така подчерта, че Русия винаги се е стремяла към мир и че „дори утре“ е готова да седне на масата за преговори.

В същото време държавният глава изброи редица искания за възобновяване на мирния диалог.

Сред тях са изтеглянето на украинските войски от териториите на Донецката и Луганската народни републики, както и от Херсонска и Запорожка области. Става дума за цялата територия на тези области в техните административни граници. Освен това Киев трябва официално да декларира отказа си да се присъедини към НАТО.

По думите на Путин веднага щом тези условия бъдат изпълнени, Русия ще издаде незабавна заповед за прекратяване на огъня и започване на преговори. В същото време ще бъде гарантирано безопасното изтегляне на украинските части и формирования. Освен това Украйна трябва да придобие статут на неутрална, необвързана и неядрена страна. 

Властите на страната също са длъжни да гарантират зачитането на правата и свободите на руските граждани, живеещи на територията на държавата.

Путин подчерта, че Москва прави реално мирно предложение и ако Киев и западните му съюзници го откажат, отговорността за продължаването на конфликта ще падне върху тях.

Руският лидер отбеляза още, че светът се е приближил недопустимо близо до точката, от която няма връщане назад, и че егоизмът и арогантността на западните страни са довели до това. 

Освен това Путин нарече призивите за нанасяне на стратегическо поражение на Русия, която има най-големия арсенал от ядрени оръжия в света, „прекомерен авантюризъм“. Президентът припомни и оттеглянето на САЩ от всички договори за сигурност и посочи манията на Запада да вярва в собствената си безнаказаност. Според него това може да доведе до трагедия.

„Руските войски бяха разположени близо до Киев, имаше различни предложения за възможни по-нататъшни действия, но не се говореше за щурм на столицата“, заяви още руският президент, предаде РИА Новости.

„През февруари-март 2022 г. нашите войски, както знаете, се приближиха до Киев. Това, което искам да кажа, е, че нашите формирования наистина бяха разположени близо до Киев и военните ведомства, блокът за сигурност имаха различни предложения за варианти за евентуалните ни по-нататъшни действия, но нямаше политическо решение за щурм на тримилионния град„, коментира Путин на среща с ръководството на руското външно министерство.

Източник: Известия; Фокус

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!