Путин назначи новия главнокомандващ на Въздушно-космическите сили на Русия

Генерал-полковник Виктор Афзалов е назначен за нов главнокомандващ на Въздушно-космическите сили на Русия (ВКС). Това става ясно от информация за високопоставения военен, публикувана на уебсайта на руското Министерство на отбраната на 27 октомври, пише Известия.

„През октомври 2023 г. с указ на президента на Руската федерация [Владимир Путин] той е назначен за главнокомандващ на Въздушно-космическите сили“ – се посочва на сайта на ведомството.

Афзалов наследява на този пост бившия командващ на руските военновъздушни сили Сергей Суровикин.

Преди това, на 23 август, събеседниците на „Известия“ съобщиха, че Суровикин е подал оставка от поста главнокомандващ на руските военновъздушни сили, а Афзалов е назначен за временно изпълняващ длъжността. По-късно, на 20 октомври, три източника съобщиха на „Известия“, че Афзалов е станал новият командващ на руските ВВС.

Преди това, през август, източници на „Известия“ разказаха, че Афзалов е бил основният кандидат за поста. Генерал-лейтенант Айтех Бижев, бивш заместник-главнокомандващ на ВВС, заяви тогава, че назначаването на Афзалов ще послужи за укрепване на отбранителните способности на страната и по-специално за защита на въздушното пространство от безпилотни летателни апарати.

Афзалов е роден на 9 юни 1968 г. През 1989 г. завършва Висшето военно училище по радиоелектроника на ПВО „Пушкин“. Учил е също във Военния университет по противовъздушна отбрана и във Военната академия на Генералния щаб на въоръжените сили.

През 2020 г. Афзалов вече е заместник-главнокомандващ на ВКС, когато Суровикин командва съвместна група войски в зоната на военната операция в Украйна.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече