Путин награди посмъртно с орден за храброст заклания от терористи отец Николай, който бранеше миряните, храма и вярата

Протойерей Николай Котелников, който загина по време на терористичната атака в Дербент, беше награден посмъртно с орден за храброст. Указът бе подписан от руския президент Владимир Путин и публикуван на официалния портал за правна информация на Кремъл.

За храброст и самоотверженост, проявени с цената на собствения му живот при спасяването на гражданите от нападението на терористите, с орден „За храброст“ да бъде награден Котелников Николай Михайлович – протойерей, настоятел на местната религиозна организация на православната енория „Църква в чест на Покрова на Пресвета Богородица“ на град Дербент, пише в документа.

Путин награди с орден „За храброст“ и застреляния в главата пазач на катедралния храм „Свето Успение Богородично“ в Махачкала Михаил Вавилин.

Същият бе убит, защото се опита да спре терористите да не нахлуят в хама. След като го простреляха същите изпепелиха светата обител.

Освен това и 15-е полицаи, загинали по време на терористичните атаки, бяха наградени посмъртно с Орден за храброст.

По-рано беше съобщено, че убийството на протойерей Николай Котелников в Дербент е било предварително планирано от терористите.

Според съобщенията подготовката за атаката е продължила месец. По време на планирането бяха ясно идентифицирани конкретните им цели. По-специално удар по синагогите и православните църкви в Дербент и Махачкала.

КритичноБГ припомня, че на 23 юни в Дербент и Махачкала терористи нападнаха православни храмове, синагоги и пост на КАТ. При атаката загинаха 20 души и бяха ранени още 46.

24, 25 и 26 юни бяха обявени за дни на траур в целия регион.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!