Путин към Ердоган: Ще обсъдим и зърнената сделка

Днес, руският президент Владимир Путин заяви пред турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, че Русия е отворена за обсъждане на Черноморската сделка за зърно – споразумение, което помогна за допускането на украинското зърно на пазара през акваторията на Черно море и по този начин облекчава световната продоволствена криза, предаде Ройтерс.

Русия се оттегли от сделката през юли – година след като тя беше договорена с посредничеството на ООН и Турция – като заяви, че собственият ѝ износ на храни и торове е изправен пред пречки и че украинското зърно не достига за нуждаещите се страни. Ердоган, който преди това изигра важна роля в убеждаването на Путин да се придържа към споразумението, и ООН се опитват да накарат Путин да се върне към сделката.

При откриването на срещата им в черноморския курорт Сочи Путин каза на Ердоган, че се надява да приключат преговорите за газов хъб в Турция, и заяви, че ще обсъдят и сделката за зърно. „Знам, че възнамерявате да повдигнете въпроса за сделката със зърното“, каза Путин на Ердоган. „Отворени сме за преговори по този въпрос.“

Ердоган заяви, че светът очаква новини по въпроса за Черноморския зърнен коридор. „Всички очакват какво ще излезе от днешната ни среща“, каза той. „Вярвам, че посланието на пресконференцията след срещата ще бъде важна стъпка за целия свят, особено за африканските страни.“

Русия и Украйна са два от основните производители на селскостопанска продукция в света и основни участници на пазарите на пшеница, ечемик, царевица, рапица, рапично масло, слънчогледово семе и слънчогледово олио.

Путин заяви, че Русия може да се върне към сделката за зърно, ако Западът изпълни отделен меморандум, договорен с ООН по същото време, за да улесни руския износ на храни и торове. Въпреки че руският износ на храни и торове не е обект на западните санкции, наложени след началото на войната в Украйна, Москва заяви, че ограниченията върху плащанията, логистиката и застраховките възпрепятстват доставките.

В четвъртък генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че е изпратил на руския външен министър Сергей Лавров „набор от конкретни предложения“, насочени към възобновяване на споразумението. Русия блокира украинските черноморски пристанища и заплаши да третира всички кораби като потенциални военни цели, след като се оттегли от Черноморската зърнена сделка, която позволи на Украйна да изнася десетки милиони тона продукция селскостопанска продукция.

В отговор на прекратената зърнена сделка Украйна обяви „хуманитарен коридор“ по западното черноморско крайбрежие в близост до бреговете на Румъния и България. В неделя трети кораб, плаващият под флага на Либерия напусна водите на Черно море през Босфора.

Едно от основните искания за възобновяване на Черноморския коридор на Москва е Руската селскостопанска банка „Росселхозбанк“ да бъде включена отново към международната платежна система SWIFT. В Сочи ще бъде обсъдена и инициативата на Путин за доставка на до 1 милион тона руско зърно в Турция на по-ниски цени за последваща преработка в турските заводи и изпращане в най-нуждаещите се страни в Африка.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!