Путин е говорил днес с президентите на Сирия и Иран. Остават Египет, Палестина и премиера на Израел. После заминава за Китай

Путин ще проведе разговори с израелски и палестински лидери

Руският президент Владимир Путин ще проведе пет международни телефонни разговора на 16 октомври, включително разговори с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и палестинския президент Махмуд Абас, съобщи пред репортери помощникът на руския лидер Юрий Ушаков, пише ТАСС

„Днес имаме, може да се каже, такъв „мощен изстрел“: пет телефонни разговора. Президентът вече е разговарял със сирийския президент [Башар Асад] и с иранския президент [Ебрахим Раиси]. През деня ще има още телефонни контакти с президентите на Египет – [Абдел Фатах] ал-Сиси, на Палестина – Абас, както и с израелския премиер Нетаняху“, каза Ушаков.

По този начин, продължи той, преди посещението си в Пекин Путин ще „разговаря с основните страни, замесени в този конфликт“. „Естествено, той ще изрази нашите оценки, ще очертае нашата позиция. И ще изслуша съответните съображения на своите колеги“, добави Ушаков.

Говорителят на Кремъл отбеляза, че Путин „следи отблизо безпрецедентната ескалация на палестинско-израелския конфликт“. „Всички въпроси, свързани с този конфликт, са в центъра на вниманието на президента“, изтъкна говорителят на Кремъл.

Той припомни, че руският лидер вече е говорил публично по темата, включително по време на неотдавнашното си посещение в Бишкек. „Той обсъди тази ситуация с иракския министър-председател [Мохамед ал-Судани], който беше в Москва миналата седмица. Той разговаря по телефона с турския президент [Реджеп Тайип] Ердоган„, изброи Ушаков осъществените контакти.

Преговори за уреждане на проблемите в Близкия изток

Ушаков заяви, че трябва незабавно да се прекрати огънят в Близкия изток и да се премине към преговори. „Смятаме, че най-важното сега, в тази ситуация, е незабавно да се прекрати огънят и да се започне процес на политическо уреждане. Конфликтът в Близкия изток има дългогодишен характер, но сега е необходимо да се предприемат активни, резки стъпки, за да се спре това изостряне, което е безпрецедентно“, каза президентският съветник.

Според него преговорите за уреждане на близкоизточния конфликт трябва да послужат за реализирането на принципа на две държави. „Вярвахме и вярваме, че целта на всички мирни преговори трябва да бъде реализирането на формулата за две държави, одобрена от ООН, която предвижда създаването на независима палестинска държава със столица Източен Йерусалим, като тази държава ще съществува в мир и сигурност с Израел“, каза той.

Позицията на Кремъл
Както изтъкна говорителят на Кремъл, „най-важното сега, в тази обстановка, е незабавно да се прекрати огънят и да се започне процес на политическо уреждане“. „Конфликтът в Близкия изток е с дългогодишен характер, но сега е необходимо да се предприемат активни, резки стъпки, за да се спре това изостряне, което е с безпрецедентен характер„, заяви той уверено.

Ушаков обърна внимание на факта, че според различни изчисления в резултат на ескалацията на конфликта вече са загинали над 4000 души.

„Вярвахме и вярваме, че целта на всички мирни преговори трябва да бъде прилагането на одобрената от ООН формула за две държави, която предвижда създаването на независима палестинска държава със столица Източен Йерусалим, като тази държава ще съществува в мир и сигурност с Израел“, добави съветникът на руския президент.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!